Polijas un Lietuvas prezidenti apmeklējuši Suvalku koridoru

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP or licensors/Scanpix

Polijas un Lietuvas vienotība un centieni pastiprināt drošību ir sliktas ziņas agresoram, ceturtdien kopā ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu apmeklējot tā dēvēto Suvalku koridoru, paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

Par Suvalku koridoru tiek saukta aptuveni 100 kilometrus plata Lietuvas un Polijas pierobežas josla, kas rietumos robežojas ar Krievijas Kaļiņingradas apgabalu un austrumos ar Baltkrieviju un no Baltijas valstu aizsardzības viedokļa tiek uzskatīta par NATO Ahileja papēdi. Kara gadījumā Suvalku koridora sagrābšana noslēgtu NATO sabiedrotajiem sauszemes ceļu uz Baltijas valstīm.

Nausēda žurnālistiem sacīja, ka Lietuva un Polija palielina savus aizsardzības izdevumus, kas ir "augstākā politiskā līmeņa" jautājums.

"Iespējams, tās būs sliktas ziņas mūsu ienaidniekiem vai tām valstīm, kuras skatās uz mums ar agresora acīm: šodien viņi redz mūsu vienotību, šodien viņi redz mūsu gatavību veltīt maksimālu uzmanību mūsu aizsardzībai, un tā ir sliktā ziņa viņiem," sacīja Lietuvas prezidents, piebilstot, ka tās ir labas ziņas Polijas un Lietuvas cilvēkiem, kam rūp savas valsts drošība.

Nausēda un Duda apmeklēja daudznacionālās divīzijas "Ziemeļaustrumi" mobilo komandpunktu Polijā un pēc tam devās uz Lietuvas Dižkunigaiša Vīteņa loģistikas bataljonu Marijampolē.

Nausēda norādīja, ka šī vizīte Suvalku koridorā nav nejaušība.

"Cilvēki gan šajā pusē robežai, gan Lietuvas pusē brīnās, vai esam pietiekami aizsargājuši katru zemes centimetru. (..) Mēs visi lieliski zinām, ka šī ir neaizsargāta vieta, kuru agresora acis var uzlūkot pašu pirmo," sacīja Nausēda.

Duda piebilda, ka vizītes mērķis ir kliedēt vietējās kopienās un medijos izskanējušās bažas par Suvalku koridora drošību.

"Mēs ar Lietuvas Republikas prezidentu nolēmām apmeklēt šo vietu un parādīt, ka šī vieta ir droša," sacīja Duda.

Viņš uzsvēra, ka Suvalku koridora drošību garantē Lietuva, Polija un NATO spēki.

Lietuva un Polija "dara visu, lai aizsardzības formāts tiktu stiprināts" un Madrides samita lēmumi tiktu īstenoti, uzskata Polijas līderis.

Nausēda norādīja, ka NATO līderi samitā Madridē ir pieņēmuši daudzus vēsturiskus lēmumus, lai stiprinātu alianses austrumu flanga drošību, tai skaitā plāno palielināt Vācijas militāro spēku klātbūtni Lietuvā līdz brigādes līmenim.

"Un man ir liels prieks, ka NATO izmantoja šo vēsturisko iespēju pievērst uzmanību jaunajiem riskiem un ļoti ātri un izlēmīgi uz tiem reaģēt," viņš teica.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu