Lai sazinātos starpzvaigžņu telpā, citplanētieši varētu izmantot kvantu fiziku (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Tas, ka mēs neesam atraduši pierādījumus par ārpuszemes dzīvības eksistenci, nenozīmē, ka tās tur nav. Tagad zinātnieku komanda izveidojusi matemātisku modeli, parādot, ka citplanētieši potenciāli varētu visuma telpā komunicēt, izmantojot kvantu fiziku.

Zinātnieki strādā vaiga sviedros, lai kvantu sakari būtu iespējami arī uz Zemes. Ideja ir tāda, ka kvantu mehānika var sniegt noteiktas īpašības, kas informācijas nodošanu un saņemšanu padarītu ievērojami ātrāku un daudz drošāku, salīdzinot ar parastajām sistēmām.

Viens no galvenajiem šķēršļiem, kas jāpārvar, ir kvantu tīkla trauslums un uzņēmība pret traucējumiem. Šajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Physical Review D”, matemātiskais modelis parāda, ka informācija varētu “lidot” kosmosā un joprojām saturēties kopā.

“Kvantu stāvokļi tiek uzskatīti par ļoti delikātiem. Ja kāds ārējs spēks ar tiem mijiedarbojas, šie stāvokļi var tikt iznīcināti,” izdevumam “Science News” skaidroja fiziķis Arjuns Berera.

Berera kopā ar kolēģiem veica aprēķinus par to, kā visumā uz priekšu virzās rentgenstari. Tas bija vajadzīgs, lai novērotu iespējamo kvantu stāvokļa sabrukšanu. Noskaidrojās – ja fotoni jeb gaismas daļiņas tiktu izmantotas kā kvantu daļiņas, tos varētu ar staru nogādāt vismaz tūkstošiem gaismas gadu lielā attālumā, kas ir krietni aiz Piena Ceļa galaktikas robežām.

Tas ir daļēji tāpēc, ka vidējais matērijas blīvums kosmosā ir krietni mazāks nekā uz Zemes, tāpēc kosmosā ir daudz mazāka traucējumu iespēja.

Teorētiski pastāv iespēja, ka ārpuszemes saprātīgā dzīvība varētu izmantot tāda veida komunikācijas paņēmienu. Tādā veidā tie varētu pat mēģināt sazināties ar mums. Protams, tas viss ir tikai teorētiski.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu