Atklāts cauruļvads no Grieķijas uz Bulgāriju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Gāzes deglis.
Gāzes deglis. Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Grieķijas un Bulgārijas premjerministri piektdien atklājuši jaunu cauruļvadu, pa kuru tiks piegādāta dabasgāze no Azerbaidžānas uz Bulgāriju.

Grieķijas valdības vadītājs Kirjaks Micotakis uzsvēra jaunā cauruļvada nozīmīgumu, jo tas kalpos kā alternatīva piegādes līnija Bulgārijai.

"Tas nav tikai gāzes vads, bet arī būtisks dienvidu-ziemeļu enerģijas tilts," cauruļvada atklāšanas ceremonijā Grieķijas ziemeļaustrumos sacīja Micotakis.

Viņš piebilda, ka Eiropai ir jāsaskaņo sava atbilde "Maskavas apzinātajai izvēlei pārvērst dabas resursus par politiskā spiediena sviru, par klaju šantāžu".

"To mūsu bulgāru kaimiņi zina ļoti labi," viņš piebilda, stāvot līdzās Bulgārijas premjerministram Kirilam Petkovam.

Aprīlī Bulgārijas valdība atteicās izpildīt Maskavas prasību atvērt kontu rubļos, lai norēķinātos par Krievijas dabasgāzi, tāpēc Krievija pārtrauca gāzes piegādes Bulgārijai.

Bulgārijas un Krievijas attiecības pēdējos mēnešos ir krietni pasliktinājušās, un nesen Bulgārija izraidīja 70 Krievijas diplomātus.

182 kilometrus garais cauruļvads stiepjas no Grieķijas ziemeļaustrumu pilsētas Komotini līdz Bulgārijas vidienes pilsētai Stara Zagorai.

Cauruļvada sākotnējā jauda ir trīs miljardi kubikmetru gāzes gadā, bet nākotnē kapacitāti būs iespējams palielināt līdz pieciem miljardiem kubikmetru gadā. Komerciālās piegādes plānots sākt 1.oktobrī.

Grieķija būvē sašķidrinātās dabasgāzes termināli pie ziemeļaustrumu ostas Aleksandrupoles, netālu no Komotini, kas, pēc Micotaka teiktā, nākotnē nodrošinās papildu gāzi jaunajam Grieķijas-Bulgārijas cauruļvadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu