Aptauja: 76,6% iedzīvotāju joprojām augsts satraukums par Krievijas karu Ukrainā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daugavpilī notiek gājiens "Latvija atbalsta Ukrainu"
Daugavpilī notiek gājiens "Latvija atbalsta Ukrainu" Foto: Ivars Soikāns/LETA

Trīs ceturtdaļām jeb 76,6% Latvijas iedzīvotāju joprojām ir augsts satraukums par Krievijas karu Ukrainā, secināts "Benu aptiekas" Stresa termometra aptaujā.

Aptaujas dati liecina, ka nepilnu divu mēnešu laikā šis rādītājs ir nedaudz samazinājies, jo maijā savu uztraukumu kā augstu vai ļoti augstu vērtēja 84,6%.

Jūlija sākumā vidējs satraukuma līmenis bija 11,6% iedzīvotāju, bet 10,7% respondentu ir zems vai ļoti zems satraukuma līmenis. Tikmēr maija sākumā vidējs satraukuma līmenis bija 7,8% iedzīvotāju, bet 7,5% respondentu to vērtēja kā zemu vai ļoti zemu.

Salīdzinot rezultātus pēc respondentu dzimuma, dati liecina, ka Krievijas izvērstā kara dēļ nedaudz augstāku satraukuma līmeni izjuta sievietes - viņu vidū augsts vai ļoti augsts satraukums ir 79%, kamēr vīriešiem šis rādītājs ir 76%. Šajā ziņā atšķirības starp dzimumiem ir izlīdzinājušās, jo maija sakumā augstu vai ļoti augstu satraukumu izjuta 88% sieviešu un 76% vīriešu.

Vidēju satraukumu jūlija sākumā izjuta 14% sieviešu un 13% vīriešu, bet zems vai ļoti zems satraukums saistībā ar notikumiem Ukrainā ir gan 12% sieviešu, gan 12% vīriešu. Tikmēr maija sākumā vidēju satraukumu izjuta 6% sieviešu un 11% vīriešu, bet zems vai ļoti zems satraukums bija 5% sieviešu un 11% vīriešu.

Pēc ģimenē lietotās sarunvalodas augstāks satraukuma līmenis saistībā ar Krievijas izvērsto karadarbību Ukrainā ir latviešiem - to vidū augstu vai ļoti augstu satraukumu izjūt 79% respondentu, bet krievvalodīgajiem šis rādītājs ir 70%. Tikmēr vidēju satraukumu izjūt 11% latviešu un 18% krievvalodīgo, bet zems vai ļoti zems satraukums ir 10% latviešu un 13% krievvalodīgo.

Maijā augstu vai ļoti augstu satraukumu izjuta 88% latviešu un 72% krievvalodīgo, vidēju satraukumu izjuta 8% latviešu un 10% krievvalodīgo, bet zems vai ļoti zems satraukums bija 5% latviešu un 19% krievvalodīgo.

Analizējot datus pēc respondentu vecuma, secināms, ka augsts satraukuma līmenis saglabājas pilnīgi visās vecuma grupās, bet īpaši augsts tas ir cilvēkiem vecumā no 55 līdz 74 gadiem - 81%, cilvēkiem no 45 līdz 54 gadiem - 78%, kā arī vecumā no 35 līdz 44 gadiem - 77%, kamēr pārējās vecuma grupās šis rādītājs ir no 71% līdz 73%.

Arī maijā situācija kopumā bija līdzīga - īpaši augsts satraukums bija vecumā no 35 līdz 44, no 55 līdz 74 un vecumā no 45 līdz 54 gadiem - attiecīgi 88%, 87% un 86% iedzīvotāju. Pārējās vecuma grupās šis rādītājs bija no 78% līdz 83%.

Aptauja veikta sadarbībā ar interneta pētījumu kompāniju "Gemius", no 1. līdz 3.jūlijam aptaujājot 1478 respondentus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu