Šrilankas prezidents pēc protestiem atkāpsies no amata

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Šrilankas prezidents Gotabaja Radžapaksa izlēmis 13.jūlijā atkāpties no amata, sestdien paziņojis parlamenta spīkers Mahinda Japa Abejvaerdena.

Kā ziņots, iepriekš sestdien protestētāji, kas pieprasa valsts galvas un premjerministra atkāpšanos, ielauzās prezidenta oficiālajā rezidencē un kancelejā, taču Radžapaksa paspēja aizbēgt pirms demonstrantu ierašanās.

Vēlāk protestētāji pielaiduši uguni premjerministra Ranila Vikramasinghes privātajai rezidencei.

"Prezidentam nepieciešams laiks demisijai, lai nodrošinātu mierīgu varas nodošanu," teikts televīzijā pārraidītajā Abejvaerdena paziņojumā.

Izbeidzoties valūtas krājumiem, kas nepieciešami pirmās nepieciešamības preču importam, Šrilanka jau vairākus mēnešus piedzīvo pārtikas un degvielas deficītu, ilgstošus elektrības piegādes pārtraukumus un strauji augošu inflāciju.

Nepieredzēti smagā ekonomiskā krīze izsaukusi plašus nemierus.

Pēc tam, kad opozīcijas partijas, cilvēktiesību aktīvisti un advokātu apvienība piedraudējusi vērsties pret policijas priekšnieku tiesā, policija atsaukusi piektdien izsludināto komandantstundu.

Taču tūkstošiem protestētāju jau pirms tam, ignorējot komandantstundu, devās uz Kolombo, lai piedalītos sestdien paredzētajā demonstrācijā.

Protestētāji pat piespieduši dzelzceļa vadību nodrošināt vilcienu reisus viņu nogādāšanai galvaspilsētā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu