Šrilankas prezidents aizbēdzis no valsts (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Šrilankas prezidents Gotabaja Radžapaksa trešdienas rītā aizbēga no valsts, dodoties uz kaimiņos esošo Maldiviju, paziņoja vietējās amatpersonas.

73 gadus vecais Radžapaksa, viņa sieva un miesassargs bija starp četriem pasažieriem Šrilankas armijas lidmašīnā "Antonov-32", kas izlidoja no Kolombo starptautiskās lidostas, paziņoja imigrācijas ierēdņi.

"Viņu pases tika apzīmogotas, un viņi iekāpa īpašajā gaisa spēku lidmašīnā," sacīja imigrācijas ierēdnis, kurš bija iesaistīts šajā procesā.

Vēl nebija apstiprināts, vai Radžapaksa ir sasniedzis Maldiviju.

Lidostas ierēdņi sacīja, ka lidmašīna vairāk nekā stundu kavējās uz skrejceļa, kamēr nebija skaidrības par atļauju nolaisties Maldivijā. Ir gaidāms, ka lidmašīna nolaidīsies Males starptautiskajā lidostā.

Radžapaksa iepriekš bija apsolījis, ka viņš trešdien atkāpsies no amata pēc valstī notiekošajiem protestiem. "Prezidentam nepieciešams laiks demisijai, lai nodrošinātu mierīgu varas nodošanu," bija teikts televīzijā pārraidītā parlamenta spīkera Mahindas Japas Abejvaerdenas paziņojumā.

Jau ziņots, ka protestētāji, kas pieprasa valsts galvas un premjerministra atkāpšanos, sestdien ielauzās prezidenta oficiālajā rezidencē un kancelejā, taču Radžapaksa paspēja aizbēgt pirms demonstrantu ierašanās. Vēlāk protestētāji pielaida uguni premjerministra Ranila Vikramasinghes privātajai rezidencei.

Prezidents gribēja atstāt valsti, kamēr viņam vēl ir imunitāte pret kriminālvajāšanu, lai izvairītos no iespējamas aizturēšanas. Viņa iepriekšējie mēģinājumi saskaņot armijas lidmašīnas lidojumu uz tuvāko kaimiņvalsti Indiju izrādījās nesekmīgi, jo netika dota atļauja armijas lidmašīnai nolaisties civilā lidostā.

Izbeidzoties valūtas krājumiem, kas nepieciešami pirmās nepieciešamības preču importam, Šrilanka jau vairākus mēnešus piedzīvo pārtikas un degvielas deficītu, ilgstošus elektrības piegādes pārtraukumus un strauji augošu inflāciju.

Nepieredzēti smagā ekonomiskā krīze izsaukusi plašus nemierus.

Pēc tam, kad opozīcijas partijas, cilvēktiesību aktīvisti un advokātu apvienība piedraudēja vērsties pret policijas priekšnieku tiesā, policija atsauca pagājušo piektdien izsludināto komandantstundu.

Taču tūkstošiem protestētāju jau pirms tam, ignorējot komandantstundu, devās uz Kolombo, lai piedalītos sestdien paredzētajā demonstrācijā. Protestētāji pat piespieda dzelzceļa vadību nodrošināt vilcienu reisus viņu nogādāšanai galvaspilsētā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu