Pastiprinātus DDoS uzbrukumus piedzīvojušas vairāku ministriju mājaslapas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pagājušajā nedēļā pastiprinātus DDoS jeb piekļuves atteices uzbrukumus piedzīvoja Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas un Ministru kabineta interneta resursi, sacīja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pārstāve Madara Krutova.

Vienlaikus viņa sacīja, ka visi minētie uzbrukumi tika veiksmīgi atvairīti un interneta resursu darbība netika traucēta.

Tāpat arī sociālo tīklu platformās joprojām aktuālas ir krāpnieciskās investīciju reklāmas, kas izmanto AS "Latvenergo" logo un atpazīstamu valsts amatpersonu vārdus. Krāpnieku mērķis ir izvilināt iedzīvotāju datus, lai vēlāk ar viņiem sazinātos un izkrāptu naudu.

Pagājušajā nedēļā pret VAS "Latvijas Valsts radio televīzijas centra" tehnoloģiskajiem resursiem tika vērsts apjomīgs un tehnoloģiski sarežģīts kiberuzbrukums, par ko jau ziņots iepriekš.

Laikā, kad uzbrukums tika atvairīts, daļai no lietotājiem bija nepieejama LVRTC rīku nodrošinātā elektroniskās identitātes funkcionalitāte, tostarp "e-paraksts mobile".

Uzbrukums ilga vairāk nekā 12 stundas, un raksturojams kā precīzi koordinēts un mērķēts, kas varētu liecināt par to, ka uzbrucēji jau savlaicīgi izpētījuši un padziļināti iepazinušies ar LVRTC nodrošinātajiem pakalpojumiem. Uzbrukums tika atvairīts un visiem klientiem tika atjaunota piekļuve "e-Identitātes" un "eParaksta" pakalpojumiem.

Krutova norādīja, ka kiberuzbrukumi "eParaksta" un citām tehnoloģiskajām platformām šogad ir notikuši jau vairākkārt un līdz šim tikuši veiksmīgi atvairīti.

Kopumā situācija Latvijas kibertelpā vērtējama kā stabila, bet ar augstu riska potenciālu plašākiem incidentiem, tomēr situācija tiek veiksmīgi kontrolēta, un "Cert.lv" sadarbībā ar partneriem turpina uzraudzīt tajā notiekošo, norādīja "Cert.lv" pārstāve.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu