Vinsenta van Goga gleznas aizmugurē atklāts vēl neredzēts viņa pašportrets

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Zem kādas Vinsenta van Goga gleznas pētnieki atraduši iepriekš nezināmu mākslinieka pašportretu. Atklājumu veica Skotijas Nacionālās galerijas eksperti, kad gleznu pirms izstādes pārbaudīja ar rentgenstariem.

Apslēpto pašportretu klāja līmes slāņi un kartons mākslas darba “Zemnieces galva” aizmugurē, vēsta "BBC".

Galerijas darbiniece Leslija Stīvensone stāstīja, ka bijuši šokā, kad ieraudzījusi mākslinieka seju.

“Kad mēs pirmo reizi ieraudzījām rentgenuzņēmumu, mēs, protams, bijām priecīgi un pārsteigti. Tas ir nozīmīgs atklājums, jo pievienojas tam, ko jau mēs zinām par van Goga dzīvi,” stāstīja Stīvensone.

Nīderlandiešu mākslinieks bieži mēdza atkārtoti izmantot savas jau apgleznotās kanvas, lai ietaupītu naudu. Viņš vienkārši apgrieza kanvu uz otru pusi un gleznoja savu gleznojamo.

Foto: Reuters/ScanPix

“Zemnieces galva” Skotijas Nacionālajā galerijā nonāca 1960. gadā kā dāvana no kāda prominenta Edinburgas advokāta. Gleznā redzama sieviete no Nīderlandes dienvidiem. Tiek uzskatīts, ka pašportretu van Gogs uz gleznas aizmugures uzgleznoja vēlāk, kad bija jau pārvācies uz Parīzi un iespaidojies no Francijas ekspresionistu darbiem.

15 gadus pēc mākslinieka nāves “Zemnieces galva” nonāca Amsterdamas muzejā, kur, kā uzskata pētnieki, tai uz aizmugures tika uzlīmēts kartons. Muzeja darbinieki, visticamāk, uzskatīja ka zemnieces portrets ir gatavāks par mākslinieka pašportretu.

Vēlākajos gados glezna nomainīja vairākus īpašniekus, līdz nonāca Skotijā, bet vēlāk – Skotijas Nacionālajā muzejā.

Izstādes apmeklētāji varēs aplūkot gan “Zemnieces galvu”, gan atklāto van Goga pašporttretu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu