Vai Latvijā elektrība ir simtreiz dārgāka nekā Norvēģijā? (20)

Re:Check
Ronalds Siliņš, Re:Baltica, Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Drīzāk nav taisnība – apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta

Energoresursu cenu straujā pieauguma dēl elektroenerģijas cena Latvijā gada laikā ir vairāk nekā dubultojusies. Aināra Šlesera politiskā partija Latvija pirmajā vietā (LPV) cenu kāpumu izmanto valdības kritizēšanā, taču vienlaikus ar nepatiesiem un no konteksta izrautiem datiem maldina par cenām pamatoti noraizējušos sabiedrību. Vairāk nekā pieci tūkstoši cilvēku dalījušies ar bijušā Ceļu policijas priekšnieka un LPV biedra Edmunda Zivtiņa stāstīto, ka Latvijā elektrība ir 110 reizes dārgāka nekā Norvēģijā, savukārt Igaunijā tās cena esot pat samazinājusies. Tā nav taisnība.

Zivtiņš, izmantojot nereprezentatīvus skaitļus, salīdzina Latvijas un Norvēģijas elektroenerģijas cenas:

“Nu ko, dāmas un kungi. Elektroenerģijas cenas par megavatstundu Norvēģijā 2.80 Eur. Bet Latvija 316 eur/Mwh! Tieši 110 reizes dārgāk!”

Zivtiņš selektīvi izmanto datus, lai radītu iespaidu, ka elektroenerģijas cena Latvijā ir aptuveni 110 reizes augstāka nekā Norvēģijā. Pēc Nord Pool datiem Latvijā šā gada jūnijā vidējā cena par megavatstundu elektroenerģijas bija 218,29 eiro, nevis 316 eiro. Norvēģijā cenas atsķiras pa reģioniem. Jūnijā augstākā vidējā elektroenerģijas cena bija Krisjānsannas komūnā (180,94 EUR/MWh), bet zemākā – Trumsas komūnā (8,33 EUR/MWh).

Tiesa, ka jūlija pirmajā un jūnija pēdējā nedēļā Norvēģijas centrālajā daļā un ziemeļos – tirgus reģionos NO3 un NO4 jeb Trumsā, Tronheimā un Moldē – elektroenerģijas cena par vienu megavatstundu bija ļoti zema, pat zemāka par 2,8 EUR/MWh. Tomēr šie reģioni nav plaši apdzīvoti. Norvēģijas dienvidu apgabalos, kas sakrīt ar Nord Pool tirgus reģioniem NO1, NO2 un NO5, dzīvo aptuveni 75% norvēģu. Šiem reģioniem vidējā elektroenerģijas cena jūnijā bija intervālā no 145 EUR/MWh līdz 180 EUR/MWh. Tas nozīmē, ka trīs ceturtdaļas norvēģu par elektroenerģiju jūnijā maksāja 1,25–1,5 reizes mazāk nekā latvieši, nevis 110 reizes, kā apgalvo Zivtiņš.

Kāpēc Norvēģijā elektrība ir lētāka?

Norvēģijas lētā elektroenerģija skaidrojama ar to, ka vairāk nekā 88% tās ir saražota hidroelektrostacijās un aptuveni 11 procenti – ar vēja enerģiju. Tādēļ atšķirība no valstīm, kas elektroenerģijas ražošanai izmanto, piemēram, ar dabasgāzi kurināmas termoelektrostacijas, energoresursu cenu kāpums elektroenergijas ražošanu Norvēģijā ietekmējis būtiski mazāk. Norvēģijā arī pirms energoresursu cenu krīzes tā bija lēta. Norvēģijas paļaušanās uz atjaunojamiem resursiem kopīgi ar veiksmīgiem laikapstākļiem (vējains, silts un mitrs), globālo pandēmiju (kuras laikā samazinājās pieprasījums) un palielinātu ūdens pieejamību rezervuāros, piemēram, 2020. gadā rezultējās zemākajās elektroenerģijas cenās pēdējo 20 gadu laikā.

Cenu atšķirību starp dažādiem Norvēgijas reģioniem 2021. gada beigās ziņu portālām NRK skaidroja Trendelāgas energokompānijas NTE Energi enerģijas menedžmenta nodaļas vadītājs Trigve Soross. Dienvidos cena ir vērienīgi augstāka divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, pagājušā gada vasarā dienvidos ir bijis maz nokrišņu un rezervuāros ir maz ūdens. Otrkārt, Eiropas augsto elektroenerģijas cenu iespaidā Norvēģija lielu tās daļu eksportē. Savukārt Norvēģijas dienvidiem ir grūtības nopirkt papildu saražoto elektroenerģiju no valsts centrālās un ziemeļu daļas. “No ziemeļiem uz dienvidiem ir ļoti maza starpsavienojumu pārvades jauda,” skaidro enerģijas tirgus analītiķis Tors Reiers. Tādēļ Norvēģijas dienvidiem jāpērk elektroenerģija no citām Eiropas valstīm. Jāpiebilst, ka Norvēģijas dienvidos ir arī būtiski lielāks iedzīvotāju blīvums, proti, ir vairāk elektroenerģijas patērētāju un lielāks pieprasījums.

Zivtiņš, iespējams, mērķtiecīgi Latviju salīdzina tieši ar Norvēģiju, kuras daļa Nord Pool tirgū atrodas zemāko elektroenerģijas cenu galā, nevis, piemēram, ar Lietuvu, kurā elektriskās enerģijas vidējā cena jūnijā bija par 5 EUR/MWh augstāka nekā Latvijā. Līdzīgi dārga vai dārgāka elektroenerģija ir arī Dānijā, Beļģijā, Austrijā, Vācijā, Luksemburga, Nīderlandē un Francijā.

Foto: Ekrānšāviņš

Vai Igaunijā cenas samazinās?

Zivtiņš arī maldina, ka kaimiņos Igaunijā elektroenerģijas cena samazinās:

“Beidzamā mēneša laikā par 40% ir pieaugusi elektroenerģijas cena, savukārt mūsu kaimiņiem ir par 5% kritusies elektroenerģijas cena.”

Video aprakstā Zivtiņš precizē:

“Pie tam Igaunijā elektrības cenas beidzamā mēneša laikā ir nokritušās par 4%, bet Latvijā pieaugušas par 36%. Paldies valdībai par rūpēm!”

Pēc Nord Pool datiem jūnija pēdējā nedēļā (26. nedēļa) Latvijā elektroenerģijas cena bija par 64% augstāka nekā mēneša pirmajā nedēļā (22. nedēļā), bet Igaunijā cena šajā pašā laikā pieauga par 21 procentiem. Lai gan Latvijā elektroenerģijas cenas kāpums ir par 43% lielāks nekā Igaunijā, nav tiesa, ka Igaunijā elektroenerģijas cenas samazinās. Atsevišķās nedēļās samazinājums ir bijis abās valstīs.

Foto: Avots: Nord Pool Market Data

Savukārt, ja elektroenerģijas cenas salīdzina mēnešu mērogā, proti atšķirību starp maiju un jūniju, cenas pieaugumā starpība starp abām valstīm ir mazāka (18%). Latvijā cenas pieaugums bija par 33%, bet Igaunijā – 14%.

Foto: Avots: Nord Pool Market Data

Kādēļ uz datiem jāskatās mēnešu un nedēļu mērogā, nevis vienkārši jāsalīdzina cena jūnija pirmajā un pēdējā dienā? Iemesls – elektroenerģijas cenas “lēkā”, mainoties pat par simts vai vairāk eiro dienā vai stundā. Piemēram, Zivtiņa video publicēšanas dienā Igaunijā vidējā cena par vienu megavatstundu bija 244,93 eiro, bet dienu iepriekš – 155,16 eiro. Arī Latvijā atsevišķās stundās elektroenerģijas cena bijusi ļoti zema, piemēram, 10. jūlijā pulksten trijos naktī 3,49 EUR/MWh. Reprezentatīvāku informāciju sniedz noteiktu laika periodu vidējās cenas vērtības.

Re:Check sazvanīja Zivtiņu un jautāja, kādēļ viņa teiktais nesakrīt ar Nord Pool datiem. Noklausījies jautājumu, Zivtiņš sāka klepot un sacīja, ka ir saslimis, tāpēc atbildēt nevarot, lai gan gribot to darīt. Re:Check ar Facebook Messenger starpniecību lūdza rakstisku atbildi nākamās dienas laikā, bet to pēc būtības nesaņēma.

Secinājums: Ņemot vērā visus Norvēģijas elektroenerģijas tirgus reģionus, valsts elektroenerģijas cena nav 110 reizes zemāka kā Latvijā. Lielākajai daļai Norvēģijas iedzīvotāju elektroenerģija ir aptuveni pusotru reizi lētāka nekā Latvijā. Pēdējā mēneša laikā Igaunijā elektroenerģijas cena nav samazinājusies par 4%.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu