Šolcs mudina ES būt aktīvākai ģeopolitiskai spēlētājai (5)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Olafs Šolcs
Olafs Šolcs Foto: Anna Moneymaker/AFP

Vācijas kanclers Olafs Šolcs aicina veidot spēcīgāku un "ģeopolitisku Eiropas Savienību", solot tuvāko mēnešu laikā nākt klajā ar konkrētiem ierosinājumiem mērķa sasniegšanai.

Svētdien publicētā rakstā "Frankfurter Allegemeine Zeitung" Vācijas līderis aicina Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis būt vienotām tādās jomās, kurās līdz šim viedokļi ir atšķīrušies, piemēram migrācijas politika un vienotas Eiropas aizsardzības attīstīšana.

Kā solījis Šolcs, "tuvāko mēnešu laikā" Vācijas valdība nāks klajā ar konkrētiem ierosinājumiem.

ES ir "pastāvoša antitēze imperiālismam un autokrātijai", tādēļ tā rada neērtības tādiem valdniekiem kā Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Pastāvīga šķelšanās, pastāvīgas dalībvalstu nesaskaņas mūs vājina," brīdina Vācijas kanclers. "Tādēļ Eiropas vissvarīgākā reakcija uz mainīgiem laikiem ir vienotība. Mums pilnīgi noteikti tā ir jāsaglabā un jāpadziļina," viņš aicina.

Viņš arī mudina izbeigt "atsevišķu dalībvalstu patmīlīgo blokādi Eiropas lēmumiem". Savukārt ārpolitikā, kā secina Šolcs, ES nevar atļauties nacionālus veto, ja bloks vēlas, lai to uztver nopietni konkurējošo lielvaru pasaulē.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka ES attīstās un paplašinās. "Eiropas Savienība ir pievilcīgāka nekā jebkad, tā atveras jaunām dalībvalstīm un vienlaikus mainās," raksta Vācijas kanclers.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu