Kāpēc astoņkāji ir tik pārsteidzoši gudri?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Astoņkājis
Astoņkājis Foto: Canva

Jaunā pētījumā noskaidrots viens no iemesliem, kāpēc astoņkāji ir tik neticami inteliģenti, proti, tiem piemīt ģenētiska īpašība, kas novērota arī cilvēkiem.

Šī pētnieku atklātā īpašība tiek dēvēta par transponējamiem elementiem jeb transpozoniem, kas veido 45% cilvēka genoma. Transpozoni ir īsas DNS sekvences, kas spēj iekopēt pašas sevi citā genoma vietā. Transpozoni ir arī saistīti ar genoma evolūciju dažādu sugu vidū.

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “BMC Biology”, atklāts, ka divām astoņkāju sugām - octopus vulgaris un octopus bimaculoides – arī ir genoms, kas pilns ar transpozoniem.

Gan cilvēkiem, gan astoņkājiem lielākā daļa transpozonu ir snaudoši, proti, tie ir neaktīvi mutāciju dēļ vai arī šūnu aizsargmehānismi ir bloķējuši to dalīšanos. Tomēr viens transpozonu veids cilvēkiem ir joprojām aktīvs. Pierādījumi iepriekšējos pētījumos liecina, ka šos aktīvos transpozonus regulē smadzenes un tie ir ļoti nozīmīgi jaunu lietu apgūšanā un atmiņā.

Savukārt, kad pētnieki rūpīgāk aplūkoja astoņkāju transpozonus, noskaidrojās, ka arī šiem dzīvniekiem piemīt cilvēkam aktīvie transpozoni, rakstīts zinātnes izdevumā “Live Science”.

Jaunajā pētījumā zinātnieki noskaidroja, ka transpozonu lielākā aktivitāte notiek tajās astoņkāju smadzeņu vietās, kas atbild par to, kā organisms maina savu uzvedību, reaģējot uz dažādiem stimuliem.

Lai arī astoņkāji mums nav mums tuvi radinieki, kas apveltīti ar mugurkaulu, tomēr to uzvedība un reakcija uz dažādiem stimuliem bieži ir līdzīga mugurkaulnieku uzvedībai. Proti, šie dzīvnieki spēj pielāgoties attiecīgai situācijai un risināt problēmas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu