10. maija notikumi Pārdaugavā: vairāki policisti pazemināti amatā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Valsts policija (VP) saistībā ar 10.maija notikumiem pie padomju pieminekļa Pārdaugavā nolēmusi pazemināt amatā trīs VP Rīgas reģiona policijas pārvaldes amatpersonas, apliecināja VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Simona Grāvīte.

Vēl viena persona no dienesta ir atvaļināta.

Grāvīte apliecināja, ka starp šīm četrām amatpersonām ir tie likumsargi, kurus VP vadītājs Armands Ruks iepriekš bija atstādinājis no dienesta pienākumu pildīšanas. TVNET iepriekš rakstīja, ka Ruks atstādināja iecirkņa priekšnieka pienākumu izpildītāju, Kārtības policijas pārvaldes Patruļpolicijas pārvaldes viena bataljona komandieri un vienu inspektoru. Vienlaikus viņa nekomentēja, kura no minētajām amatpersonām ir pazemināta amatā un kura atvaļināta.

Tāpat Grāvīte norādīja, ka dienesta pārbaude turpinās.

Jau vēstīts, ka, neraugoties uz aicinājumiem 9.maijā pieminēt Krievijas agresijas upurus Ukrainā un nepulcēties pie padomju režīma memoriāliem, Rīgā, pie padomju pieminekļa Pārdaugavā, devās cilvēki, lai arī ievērojami mazākā skaitā nekā citus gadus.

Nākamās dienas rītā ziedi no pieminekļa tika aizvākti, kā rezultātā pie pieminekļa atkal tika pulcēti cilvēki. Vakarpusē pāris simti sanākušo jau uzvedās agresīvi un bravūrīgi, tostarp slavinot Krieviju un attaisnojot tās agresiju Ukrainā.

Iepriekš policija paziņojumā presei rakstīja, ka no dienesta pienākumu pildīšanas atstādināto policistu puses netika pienācīgi novērtēta situācija un attiecīgi nebija pareizi izvēlēta taktika tās risināšanai. Kā uzsver VP vadība, arī vērtējot situāciju kopumā, gan VP, gan pašvaldības policijas amatpersonas uz vietas nav atbilstoši veikušas dienesta pienākumus tā, lai nekavējoties tiktu novērsti likumpārkāpumi.

Konkrētie darbinieki nav reaģējuši pietiekami aktīvi nedz uz Operatīvās vadības biroja, nedz Rīgas reģiona pārvaldes vadības un pat ne uz VP priekšnieka Armanda Ruka "skaidri un nepārprotami dotajām pavēlēm nekavējoties pārtraukt likumpārkāpumus un izklīdināt sapulcējušās personas". Faktiski tas ticis izdarīts tikai tad, kad VP priekšnieks pārņēma vadību notikuma vietā.

Pēc notikumiem pie pieminekļa iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) nolēma demisionēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu