Azerbaidžāna uzsāk iedzīvotāju izmitināšanu atkarotās Kalnu Karabahas teritorijā (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Kalnu Karabaha.
Kalnu Karabaha. Foto: TOFIK BABAYEV/AFP

Azerbaidžāna otrdien sāka procesu, lai izmitinātu iedzīvotājus 2020.gada karā atkarotās Kalnu Karabahas teritorijā.

Azerbaidžāna ir apņēmusies atkārtoti apdzīvot zemes, kas tika atgūtas sešas nedēļas ilgajā karā ar Armēniju.

Prezidents Ilhams Alijevs gadiem ilgi bija solījis atgūt 90.gados zaudētās zemes, un pirmās atgriešanās bija simbolisks brīdis Azerbaidžānai.

Kāda amatpersona sacīja, ka gandrīz 60 cilvēki pārcēlušies atpakaļ uz ciematu, kuru viņi atstāja 1993.gadā, kad ritēja etnisko armēņu separātistu karš ar Azerbaidžānu, kas prasīja aptuveni 30 000 dzīvību.

Simtiem tūkstošu azerbaidžāņu kara laikā aizbēga no Kalnu Karabahas.

"58 cilvēki atgriezušies Zangilānas rajonā", ko Baku atkaroja 2020.gada oktobrī, žurnālistiem sacīja īpašais prezidenta pārstāvis reģionā Vahids Hadžijevs.

1993.gadā no Zangilānas, kas atrodas netālu no Irānas robežas, aizbēga vairāk nekā 30 000 etnisko azerbaidžāņu.

Nākamo piecu dienu laikā nesen atjaunotajā Agalli ciematā Zangilanā pavisam atgriezīsies 41 ģimene, sacīja Hadžijevs.

Baku ir apņēmusies tērēt miljardiem naftas dolāru Kalnu Karabahas un tuvējo atkaroto apgabalu atjaunošanai.

Tā pagājušā gada budžetā piešķīra 1,3 miljardus dolāru infrastruktūras projektiem, piemēram, jauniem ceļiem, tiltiem un lidostām reģionā.

Taču liela mēroga bēgļu atgriešanās joprojām ir tāla perspektīva, ņemot vērā postījumu apmērus un kājnieku mīnu radītās briesmas.

2020.gada septembrī Armēnijas un Azerbaidžānas starpā uzliesmoja karadarbība par galvenokārt armēņu apdzīvoto Kalnu Karabahas strīdus reģionu, kurā dzīvību zaudēja aptuveni 6500 cilvēku.

Karadarbība ilga sešas nedēļas un beidzās 2020.gada 9.novembrī, kad Armēnija un Azerbaidžāna ar Krievijas atbalstu noslēdza vienošanos par uguns pārtraukšanu Kalnu Karabahas konfliktā, ko Armēnijā daudzi uzskata par kapitulāciju.

Saskaņā ar vienošanos armēņi zaudēja daļu Kalnu Karabahas pamatteritorijas, kā arī visus drošības buferzonas rajonus, kas kopš 90.gadiem atradās armēņu kontrolē.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolēja Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu