Globālā sugu izmiršana norisinās straujāk, nekā uzskatīts iepriekš (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Jauns pētījums liecina, ka globālā sugu izmiršana ir lielāks drauds, nekā uzskatīts iepriekš, proti, pētnieki novērojuši, ka kopš 1500. gada globāli apdraudēti vai izmiruši ir 30% sugu.

Pētījumu, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Frontiers in Ecology and the Environment”, veikusi starptautiska zinātnieku grupa, aptverot un izpētot visus galvenos taksonus, saldūdens biotopus, sauszemes un jūras ekosistēmas.

Aplēst pagātnes un nākotnes bioloģiskās daudzveidības zudumu un izteikt minējumus par iemesliem, kas veicina izmiršanu, tika lūgts 3331 ekspertam no 113 valstīm. Visi eksperti, kuri katrs bija iesaistīti atsevišķos nozīmīgos pētījumos, arī pēc nozīmīguma sarindoja iemeslus, kas veicina bioloģiskās daudzveidības zudumu, kā arī minēja, kā tas varētu ietekmēt ekosistēmas un cilvēkus.

Pētījumā arī tika secināts, ka cilvēka saimnieciskā darbība un zemes izmantošana ir galvenais sauszemes sugu izmiršanas iemesls, savukārt pārapdzīvotība un klimata pārmaiņas veicina jūras dzīvības izmiršanu.

Noskaidrots arī, ka klimata pārmaiņas un piesārņojums ir galvenais mazāk sastopamu sugu bioloģiskās daudzveidības zuduma iemesls.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu