Jūrmalas iedzīvotāji pauž bažas par bibliotēku likvidēšanu un optimizēšanu pašvaldībā (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bibliotēka. Attēls ilustratīvs.
Bibliotēka. Attēls ilustratīvs. Foto: Shutterstock

Jūrmalas iedzīvotāji nosūtījuši atklātu vēstuli pašvaldības vadībai, kurā pauž bažas par bibliotēku likvidēšanu un optimizēšanu pilsētā.

Kā informēja rakstniece, Bulduru bibliotēkas ilggadēja lasītāja Jana Veinberga, Bulduru bibliotēkas lasītāji aicina pašvaldību ievērot Jūrmalas Bulduru, Lielupes, Dzintaru un citu rajonu iedzīvotāju intereses un saglabāt Bulduru bibliotēku tās esošajās telpās.

Iedzīvotāji esot uzzinājuši par Jūrmalas domes plāniem īstenot Jūrmalā bibliotēku optimizāciju, kas varētu skart vienu no visvairāk apmeklētajām un labāk aprīkotajām Jūrmalas bibliotēkām - Bulduru bibliotēku.

Šis esot laiks, kad sadzīvē sāk dominēt digitālās tehnoloģijas ar īsiem tekstiem un attēliem, šis esot laiks, kad Latvijas inteliģence bažījas par cilvēku lasīšanas paradumu nivelēšanos un to, ka bērni pārāk maz lasa grāmatas, kas noved pie vājām valodas prasmēm un grūtībām izteikties un rakstīt stilistiski pareizā un labā valodā, rakstīts vēstulē.

Iedzīvotāju ieskatā, šajā laikā nevis jālikvidē vai jāoptimizē bibliotēkas, bet jādara viss, lai bibliotēkas būtu pēc iespējas pievilcīgākas un būtu pēc iespējas ērtāk pieejamas saviem lasītājiem, mudinot lasīt vairāk.

Jebkurš ietaupījums uz kultūras rēķina esot trieciens sabiedrības garam un dvēselei. Likvidējot vai optimizējot Bulduru bibliotēku, tieši tādu triecienu saņemtu Jūrmalas iedzīvotāji, it īpaši Jūrmalas iedzīvotāju mazturīgākā daļa, kas nevar ikdienā iegādāties daudz grāmatu un patstāvīgi orientēties informācijas tehnoloģiju jomā, norāda vēstules autori.

Kā skaidroja pašvaldībā, Bulduru bibliotēkas ēka ir plaša un tā ir sliktā stāvokli. Arī iekštelpas esot morāli un fiziski novecojušas, un, lai tās atjaunotu, nepieciešami nesamērīgi lieli ieguldījumi. Tādēļ plānots bibliotēku reorganizēt. Pašlaik ir iecerēts to pārcelt uz Jūrmalas Centrālo bibliotēku, kas atrodas Dubultos.

Saprotot iedzīvotāju satraukumu, tiekot izskatīti vairāki iespējamie risinājumi, lai nākotnē bibliotēka varētu darboties tuvāk dzīvesvietai, nodrošinot bibliotēkas pakalpojumus tām iedzīvotāju grupām, kuriem pārvietošanās pa pilsētu ir sarežģītāka.

Lielu daļu Bulduru bibliotēkas apmeklētāju ir bērni un jaunieši, kuriem drīzumā būs jauna, moderna bibliotēka netālu esošajā Aspazijas pamatskolas ēkā, kas pašlaik ir būvniecības un modernizācijas stadijā, norāda domē.

Iedzīvotāji bibliotēkas pakalpojumus var saņemt kādā no četrām citām bibliotēkām Jūrmalā, kur iespējams nokļūt ar pašvaldības nodrošināto bezmaksas pilsētas sabiedrisko transportu. Tuvākā Bulduru iedzīvotājiem ir Jūrmalas Centrālā bibliotēka, kas atrodas jaunā, plašā un modernā ēkā, kas būvēta 2018.gadā speciāli bibliotēkas vajadzībām.

Savukārt Asaru bibliotēku plānots likvidēt, jo arī tās ēka ir sliktā stāvoklī un tajā ir mazs apmeklētāju skaits. Arī šai bibliotēkai tuvākā ir jaunā Jūrmalas Centrālā bibliotēka atrodas netālu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu