Arābu pavasarī demokrātiju izcīnījušajā Tunisijā tagad prezidents ticis pie teju neierobežotām pilnvarām

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Tunisijas jaunā konstitūcija, kas piešķirs prezidentam Kaisam Saīdam gandrīz neierobežotas pilnvaras, ir apstiprināta referendumā ar 94,6% balsu, otrdienas vakarā paziņoja vēlēšanu komisija.

Referendums notika pirmdien, un tajā piedalījās 30,5% no 9,2 miljoniem vēlētāju. Jauno konstitūciju referendumā atbalstīja vairāk nekā 2,6 miljoni cilvēku, preses konferencē paziņoja vēlēšanu komisijas vadītājs Faruks Buaskars.

Referendums notika gadu pēc tam, kad Saīds atcēla valdību un apturēja parlamenta darbu. Viņa oponenti aicināja boikotēt šo tautas nobalsošanu.

Jaunā konstitūcija paredz likvidēt jaukto prezidentāli-parlamentāro iekārtu, kāda tika izveidota ar 2014.gada konstitūciju, ar kuru Tunisija izpelnījās atzinību kā vienīgā demokrātija, kas izveidojusies Arābu pavasara rezultātā.

Saīda iecerētās "jaunās republikas" vadonim piederēs visa izpildvara, un viņš vienpersonīgi varēs iecelt valdību bez parlamenta līdzdalības. Prezidents būs arī bruņoto spēku virspavēlnieks un iecels tiesnešus.

Saīds iepriekš bija paziņojis, ka nākamais solis būs jauns vēlēšanu likums. Viņa politiskie plāni ietver arī parlamenta vēlēšanas šī gada beigās.

Saīda pretinieki, kuru vidū ir arī islāmistu partija "Ennahdha", kas kopš 2011.gada ieņēmusi dominējošas pozīcijas Tunisijas politikā, apsūdz prezidentu par autokrātijas atjaunošanu valstī.

Saīds 2021.gada jūlijā atcēla valdību, apturēja parlamenta darbu un paplašināja savas likumdošanas un izpildvaras pilnvaras. Šī gada martā viņš atlaida parlamentu. Vēlāk prezidents atcēla desmitiem tiesnešu, apsūdzot viņus korupcijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu