Klimata pārmaiņu dēļ polārlāči spiesti šņakarēties pa cilvēku atkritumiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Polārlāči atkritumu kaudzē
Polārlāči atkritumu kaudzē Foto: AFP / Scanpix

Tā kā klimata pārmaiņu dēļ aizvien sarūk Arktikas ledāji, polārlāčiem (ursus maritimus) nākas pārvietoties tālāk uz iekšzemi, kur atrodas cilvēku apmetnes un atkritumi.

Lai arī tas, ka lāči mēdz mieloties ar cilvēku atkritumiem, nav nekas neparasts, tomēr agrāk Arktikā tas netika novērots tik bieži kā tagad – klimata pārmaiņu ēnā. Nereti vietējie iedzīvotāji šos lāčus nošauj.

“Tas, ko mēs varam novērot, ir palielināta lāču un cilvēku sastapšanās gadījumu intensitāte vietās, kur lāči parasti neuzturas,” izdevumam “The Globe and Mail” stāstīja pētnieks Džefs Jorks.

Jaunajā pētījumā zinātnieki noskaidrojuši, ka Kanādas, Krievijas un ASV Arktikas komūnās pēdējo dažu desmitu gadu laikā sastapšanās ar polārlāčiem gadījumi ir vienmērīgi pieauguši.

Piemēram, 2019. gadā Krievijā plēsīgi polārlāči “okupēja” divu arktisko ciemu atkritumu konteinerus. Pilsētciems Belušja Guba ziņoja, ka piedzīvojuši 52 lāču invāziju. Daži no lāčiem pat ienākuši pilsētā un centušies iekļūt ēkās. Savukārt Rirkaipijas pilsētas atkritumu konteinerus lāči savā gūstā turējuši pat vairākas nedēļas.

Savukārt arktiskajā Kanādā 2015. un 2016. gadā tika nošauti divi lāči, kas okšķerēja netālu no cilvēku apmetnēm.

Visticamāk, vismaz daļēji pie tā ir vainojamas cilvēka izraisītās klimata pārmaiņas, raksta pētījuma autori.

Lielākā daļa gadījumu ir novēroti piekrastēs, kur rudens nogalē veidojas jūras ledus, kas sniedz lāčiem platformu, uz kuras tie var medīt, piemēram, roņus un valzirgus. Gaisa temperatūrai pieaugot, ledus platforma sarūk, tāpēc lāčiem nākas barību meklēt iekšzemē.

Viens šīs problēmas atrisinājums ir atkritumu konteinerus vai atvērtās izgāztuves aizvietot ar komposta kastēm vai vienkārši atkritumus sadedzināt. Ilgtermiņā, protams, būtu svarīgi risināt klimata krīzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu