Fotoradari varētu kontrolēt arī ātruma pārsniegšanu līdz 10 km/h (8)

Naudas sods - 10 eiro
TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Stacionārais fotoradars. Ilustratīvs attēls.
Stacionārais fotoradars. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka, LETA

Līdz šim autovadītājus, kas atļauto braukšanas ātrumu pārkāpuši līdz 10 km/h, policijas inspektori gandrīz nesodīja, vien retos gadījumos izrakstot brīdinājumu, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Lai disciplinētu šoferus, Ceļu satiksmes drošības padomes domnīca nākusi klajā ar iniciatīvu arī šādiem autovadītājiem piespriest naudas sodu. Kontroli varētu nodrošināt nevis ar policijas ekipāžām, bet fotoradariem.

Brīdinājums - tāds sods šobrīd tiek piemērots vieglo automašīnu vadītājiem un motociklistiem par atļautā braukšanas ātruma pārkāpšanu līdz desmit kilometriem stundā. Policijas inspektors Artūrs Homa stāstīja, ka parasti šādus vadītājus neaptur.

Inspektors Artūrs Apinis ikdienā novērojis, ka autovadītāji bieži brauc nedaudz ātrāk, nekā pieļauj ceļu satiksmes noteikumi.

"Līdz desmit kilometriem stundā liela daļa no vadītājiem. Puse varbūt. Cilvēki to pieņem par normu, ka līdz 10 km/h var pārkāpt."

Ceļu satiksmes drošības padomes domnīcas eksperti rosinājuši par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu līdz 10 kilometriem stundā noteikt naudas sodu 10 eiro apmērā. Satiksmes ministrijas (SM) apkopotie dati reālā satiksmē liecina, ka tikai 29% Latvijas autovadītāju ievēro atļauto braukšanas ātrumu ārpus apdzīvotām vietām.

Naudas soda piemērošanu atbalsta Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), jo šādā veidā ir iespējams mazināt vidējo braukšanas ātrumu valstī, kas nozīmē mazākus letālu ceļu satiksmes negadījumu riskus.

Šogad uz Latvijas ceļiem dzīvību zaudējuši jau teju 60 satiksmes dalībnieki.

"Viennozīmīgi tas atstāj iespaidu uz kopējo satiksmes drošību. Pēc Valsts policijas aplēsēm,

60% negadījumu tieši ātrums ir tas faktors, kas ir bijis par iemeslu, lai notiktu negadījums,"

stāstīja CSDD pārstāve Ilze Šipkeviča.

Nelielu ātruma pārsniegšanu varētu konstatēt nevis ceļu policijas ekipāžas darbinieki, apturot autovadītājus, bet ar tehnisko līdzekļu palīdzību, piemēram, fotoradariem.

"Tehniskās ierīces sagatavotos protokolus var nosūtīt tikai tad, ja ir minimālais naudas sods. Šai sankcijai nav minimālais, ir tikai brīdinājumus. Tāpēc būtu nepieciešams naudas sods, lai autovadītāji kļūtu atbildīgāki," teica SM pārstāvis.

"Tas nenozīmē, kad tagad katru mašīnu apstādinās, kas brauks ar 52–53 km/h. Tie 10 kilometri stundā vairāk būs, lai cilvēkus disciplinētu. Lai būtu apziņa, ka par to tomēr ir paredzēts sods," piebilda Valsts policijas Speciālo uzdevumu nodaļas inspektors Apinis.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu