Kalnrači atklājuši 300 gados lielāko rozā dimantu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Kalnrači Angolā atraduši masīvu rozā dimantu, par kuru lielāks nav atrasts pēdējos 300 gadus. 170 karātus lielais dimants ir tikai nedaudz mazāks par 182 karātus lielo “Daria-i-Noor” rozā dimantu, kas ir lielākais rozā dimants pasaulē.

Kā vēstīts paziņojumā, jaunais dimants nodēvēts par Lulo rozi – pēc Lulo raktuvju nosaukuma Angolas ziemeļaustrumos, kur dārgakmens tika atrasts. Kopš 2015. gada Lulo raktuvju projektā atklāti 27 dimanti, kas smagāki par 100 karātiem, to skaitā arī lielākais Angolā atrastais dimants – 404 karātus smagais 4. februāra akmens, kas 2016. gadā tika pārdots par 16 miljoniem ASV dolāru. Lulo rozi plānots pārdot pat par augstāku cenu.

Foto: EPA/Scanpix

Roza dimanti ir relatīvi reti. Zinātniekiem arī nav īsti skaidrs fenomens, kas šiem dārgakmeņiem piešķir rozā toni. 1999. gadā kalnrači Dienvidāfrikā atrada 132 karātu rozā dimantu, kas tika nodēvēts par Rozā zvaigzni. Teju divus gadus eksperti lēnām grieza un slīpēja šo dimantu, līdz ieguva 59 karātu dārgakmeni. 2013. gadā tas tika pārdots par aptuveni 83 miljoniem ASV dolāru, kļūstot par visu laiku dārgāko pārdoto dārgakmeni.

Foto: AFP / Scanpix

Arī Lulo roze būs jāslīpē, kas varētu tā svaru samazināt uz pusi. Tomēr pat tad, ja dimanta svars tiks samazināts līdz 85 karātiem, īpašais dārgakmens varētu uzstādīt jaunus vērtības rekordus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu