Apšaudēs Kalnu Karabahā krituši trīs karavīri

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Kalnu Karabaha. Ilustratīvs attēls.
Kalnu Karabaha. Ilustratīvs attēls. Foto: ARIS MESSINIS/AFP

Apšaudēs Kalnu Karabahas strīdus reģionā trešdien dzīvību zaudēja trīs abu naidīgo pušu karavīri, pavēstīja Azerbaidžānas un Kalnu Karabahas pārstāvji.

Kā paziņojumā norādīja Azerbaidžānas Aizsardzības ministrija, Lačinas rajonā, ko pārrauga Krievijas miera uzturētāji, Kalnu Karabahas karaspēks uzbrucis Azerbaidžānas armijas pozīcijām, vienu azerbaidžāņu karavīru nogalinot.

Savukārt Kalnu Karabahas pārstāvji apsūdzēja Azerbaidžānu, ka tā pārkāpusi pamieru, nogalinājusi divus karavīrus un 14 ievainojusi.

Kalnu Karabaha izsludinājusi "daļēju mobilizāciju", teikts armijas paziņojumā, norādot, ka situācija trešdienas vakarā ir "relatīvi stabila".

"Ir īstenoti pasākumi kopā ar Krievijas miera uzturētājiem, lai situāciju stabilizētu," norādīja armija.

Azerbaidžāna paziņoja, ka tā pārņēmusi kontroli pār dažām stratēģiskām virsotnēm Kalnu Karabahā.

2020.gada septembrī Armēnijas un Azerbaidžānas starpā uzliesmoja karadarbība par galvenokārt armēņu apdzīvoto Kalnu Karabahas strīdus reģionu, kurā dzīvību zaudēja aptuveni 6500 cilvēku.

Karadarbība ilga sešas nedēļas un beidzās 2020.gada 9.novembrī, kad Armēnija un Azerbaidžāna ar Krievijas atbalstu noslēdza vienošanos par uguns pārtraukšanu Kalnu Karabahas konfliktā, ko Armēnijā daudzi uzskata par kapitulāciju.

Saskaņā ar vienošanos armēņi zaudēja daļu Kalnu Karabahas pamatteritorijas, kā arī visus drošības buferzonas rajonus, kas kopš 90.gadiem atradās armēņu kontrolē.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolēja Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu