Onkoloģijas “zaļais koridors” liek vilties. Pacientei līdz izmeklējumam jāgaida trīs mēneši (7)

Marta Krīgere
, TVNET Ziņas | KLIK redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Laikā, kad ārsti dodas atvaļinājumā, veselības aprūpes pakalpojumi bieži vien kļūst nepieejamāki, jo trūkst aizstājēju. Taču slimnīcām ir pienākums nodrošināt pakalpojumus, kurus tās ir apņēmušās sniegt. Ja kādu ambulatoro pakalpojumu ārstniecības iestāde (ĀI) nespēj sniegt, tai ir jāinformē Nacionālais veselības dienests (NVD). Latvijā pacientiem ar aizdomām par onkoloģisku slimību ir paredzēts 10 darbdienu laikā saņemt valsts apmaksātus pakalpojumus diagnozes noteikšanai. Taču ko darīt, ja pacientam uz izmeklējumu jāgaida trīs mēneši?

Kādai pacientei Liepājā 18. jūlijā tika konstatēts pozitīvs slēpto asiņu tests (skrīnings resnās zarnas vēža diagnostikai). Ģimenes ārste Linda Reicle tajā pašā dienā pacienti pieteica Liepājas reģionālajā slimnīcā uz kolonoskopiju. Šis pakalpojums tiek sniegts ārpus kopējās gaidīšanas rindas jeb tā sauktajā zaļajā koridorā, kas ir paredzēts pacientiem, kuriem ir aizdomas par onkoloģisku saslimšanu. Pacientiem desmit dienu laikā jāsaņem izmeklējumi un konsultācijas.

Kad ārste sazvanīja Liepājas slimnīcu, viņai atbildēja, ka “paciente ir ielikta gaidītājos, un slimnīca sazināsies ar pacienti, kad viņai jāierodas uz izmeklējumu”. Pēc divām nedēļām, 1.augustā, pacientei saasinājās slimības simptomi – sākās asiņošana. Taču slimnīca viņai nebija devusi ziņu par iespējamiem laikiem kolonoskopijas veikšanai. “Es biju šokā, jo viņai jau sen vajadzēja notikt kolonoskopijai un būt saņemtiem izmeklējuma rezultātiem,” stāsta ārste. Viņa zvanīja uz Liepājas slimnīcu un vaicāja, kad pacientei paredzēts izmeklējums, uz ko slimnīca atbildēja: “Pēc apmēram trīs mēnešiem.” Iemesls – vienīgais ārsts, kas sniedz šo pakalpojumu, ir devies atvaļinājumā.

“Mēs, protams, bijām pilnīgā šokā un zvanījām uz Stradiņiem. Stradiņi piedāvāja oktobra beigās veikt šo izmeklējumu. Tad mēs zvanījām uz Kuldīgas slimnīcu, kur viņi ļoti koleģiāli un saprotot mūsu paniku, norunāja vizīti augusta padsmitajos datumos. Man ir dusmas par to; ja es kā ģimenes ārste eju atvaļinājumā, tad man ir jāatrod sev aizvietotājs. Man ir jānodrošina veselības aprūpes pieejamība,” teic ārste.

Atsaucoties uz NVD publicēto informāciju, ja ģimenes ārstam rodas aizdomas par onkoloģisku slimību, Latvijā ir noteikta šāda kārtība: ārsts izsniedz nosūtījumu noteiktu valsts apmaksātu izmeklējumu veikšanai un šie izmeklējumi tiek veikti 10 darbdienu laikā. Taču ko darīt gadījumos, ja pacients nevar saņemt izmeklējumu, jo vienīgais ārsts, kas to veic, ir devies atpūtā?

NVD pārstāve Ginta Ozoliņa skaidro, ka atbilstoši līgumam ĀI ir jānodrošina pakalpojumi, kurus tā ir apņēmusies sniegt. Ja kādu ambulatoro pakalpojumu ĀI nespēj sniegt, tai ir jāinformē NVD. Liepājas slimnīcā TVNET noskaidroja, ka gadījumos, ja kāds ārsts ir devies atvaļinājumā, tiek meklēts aizstājējs. “Tomēr dažkārt, ja pakalpojumu sniedz tikai viens ārsts, tad ir grūti atrast aizvietotāju,” pauž slimnīcas pārstāve Indra Grase.

NVD sazinājās ar Liepājas slimnīcu par konkrēto gadījumu un noskaidroja, ka vienīgais ārsts, kas veic kolonoskopiju, ir atvaļinājumā, bet speciāli “zaļajam koridoram” ir piesaistīts cits ārsts, kurš šo pakalpojumu sniedz katru otrdienu. Maksimālais gaidīšanas laiks ir līdz divām nedēļām. “Iespējams, ir noticis kāds komunikācijas pārpratums,” piebilst NVD pārstāve. Tomēr ģimenes ārste uzsver, ka Liepājas slimnīca piedāvāja pacientei izmeklējumu veikt pēc trīs mēnešiem.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu