Video ⟩ Irāna aizliedz sievietēm parādīties reklāmās (2)

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekrānšāviņš no "Youtube" video
Ekrānšāviņš no "Youtube" video Foto: Ekrānšāviņš no "Youtube" video

Irānas varas iestādes ir aizliegušas sievietēm parādīties reklāmās. Aizliegums attiecas arī uz "sieviešu attēlu" izmantošanu videoklipos, informē neatkarīgais Krievijas medijs "Meduza".

Kā ziņo Londonā bāzētais televīzijas kanāls "Iran International", par to tika paziņots jūlija beigās vēstulē, kas nosūtīta Irānas mākslas un kino skolām. Irānas reklāmas aģentūras saņēma tādas pašas vēstules, raksta "Radio Liberty". Sieviešu parādīšanās Irānas reklāmās ir aizliegta saskaņā ar tā dēvēto hidžābu un šķīstības likumu.

Valsts varas iestādes atsaucās uz pašreizējiem reklāmas likumiem, kas aizliedz jebkādu sieviešu, vīriešu un bērnu "instrumentālu izmantošanu". Šāds aizliegums izmantot personu kā “rīku” ir bijis spēkā vienmēr, taču “rīka izmantošanas” interpretācija ir atkarīga no atsevišķu prezidentu administrāciju politiskajiem un reliģiskajiem uzskatiem, norāda "Iran International".

Video, pēc kura sekoja aizliegums sievietēm parādīties reklāmās

Aizliegums sievietēm piedalīties reklāmā tika ieviests pēc tam, kad Irānas kompānija "Domino" publicēja video, kur sieviete ar galvā uzmestu lakatu un atsegtu seju brauc ar automašīnu, pēc tam ēd saldējumu, kas pārklāts ar šokolādes glazūru. Citā šī paša ražotāja reklāmas video sieviete tiek salīdzināta ar saldējumu.

Irānas varas iestādes iesniedza prasību pret "Domino". Pēc varas iestāžu domām, abi video "ir pretrunā ar sociālo pieklājību", "aizskar sieviešu vērtības", kā arī noved pie "netikumības propagandas" sabiedrībā.

Aizliegums sievietēm parādīties reklāmās notiek uz strīdu fona par islāma ģērbšanās koda ievērošanu un hidžāba nēsāšanu. Irānā hidžābs kļuva obligāts sievietēm pēc 1979. gada islāma revolūcijas, taču daudzas Irānas sievietes neievēroja šo prasību.

2022. gada jūlijā Irāna pieņēma stingru hidžābu un šķīstības likumu, kas bija vērsts pret tiem, kuri, pēc varas iestāžu domām, valkā hidžābu nepareizi. Saskaņā ar 5. jūlija lēmumu sievietēm bija jāvalkā lakats, kas nosedz matus, kaklu un plecus.

Varas iestādes sāka aizturēt jauno noteikumu pārkāpējus. Pret aizturēšanu iebilst arī Irānas sievietes, kuras brīvprātīgi valkā hidžābu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu