ANO ģenerālsekretārs aicina valstis atturēties no kodolieroču izmantošanas

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs pirmdien aicinājis valstis, kuru bruņojumā ir kodolieroči, ievērot apņemšanos neizmatot tos pirmajām.

Viņš arī brīdināja, ka pieaugošās starptautiskās spriedzes apstākļos atgriezusies kodolbruņošanās sacensība.

"Šis ir īstais brīdis (..) lūgt valstīm ar kodolieročiem apņemties ievērot principu, ka tās neizmantos kodolieročus pirmās, un apņemties (..) neapdraudēt valstis, kurām nav kodolieroču," preses konferencē Tokijā sacīja Gutērrešs, kurš pirms divām dienām apmeklēja Hirosimu, uz kuru 1945.gada 6.augustā ASV nometa atombumbu.

"Es domāju, ka neviens, neviens nevar pieņemt domu, ka varētu izcelties jauns kodolkarš. Tā būs planētas iznīcināšana," sacīja Gutērrešs, uzsverot, ka kodolkara nebūs, ja neviena valsts pirmā nelietos kodolieročus.

Bažas par kodolieroču izmantošanu pieaugušas pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā un draudiem lietot kodolieročus.

Pēdējās dienās Krievijas karaspēks aktīvi apšaudījis Zaporižjas atomelektrostaciju (AES) un Enerhodaru, kur atrodas AES, radot nopietnus draudus kodoldrošībai.

Jautāts par šiem uzbrukumiem, Gutērrešs sacīja, ka jebkurš uzbrukums AES ir pašnāvnieciska rīcība.

Gutērrešs uzsvēra, ka pilnībā atbalsta Starptautisko Atomenerģijas aģentūru (IAEA) tās centienos stabilizēt Zaporižjas AES, kas ir lielākā Eiropā, un iegūt tai piekļuvi.

Krievijas karaspēks kopš marta sākuma kontrolē Zaporižjas AES, bet tur turpina strādāt Ukrainas personāls. IAEA pagājušajā nedēļā atzina situāciju Zaporižjas AES par nestabilu.

Gutērrešs sacīja, ka pēc desmitgadēm ilgiem kodolatbruņošanās centieniem pasaule tagad virzās atpakaļgaitā, norādot, ka pasaulē jau ir 13 000 atombumbu un tiek veiktas lielas investīcijas kodolarsenāla modernizēšanā.

Gutērrešs uzsvēra, ka pienācis laiks to apturēt, un miljardiem dolāru, kas tiek izlietoti bruņošanās sacensībā, būtu jāizlieto citu aktuālu problēmu risināšanā.

"Miljardi, kas tiek izmantoti šajā bruņošanās sacensībā, ir jāizmanto, lai cīnītos pret klimata pārmaiņām, cīnītos pret nabadzību un risinātu starptautiskās sabiedrības vajadzības," sacīja ANO ģenerālsekretārs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu