Itālijā izgāžas kreiso mēģinājumi izveidot priekšvēlēšanu koalīciju

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Liberālās partijas "Azione" līderis Karlo Kalenda.
Liberālās partijas "Azione" līderis Karlo Kalenda. Foto: CLAUDIO PERI/EPA

Pirmdien izgāzušies mēģinājumi izveidot kreisi centrisku aliansi pirms septembrī gaidāmajām Itālijas parlamenta vēlēšanām, vairojot iespējas, ka tajās uzvarēs labējie.

Tikai dažas dienas pēc vienošanās noslēgšanas ar kreisi centrisko Demokrātisko partiju (PD) liberālā partija "Azione" ("Rīcība") paziņojusi par tās laušanu, norādot, ka tā nav gatava sadarboties ar galēji kreisajiem, kas arī aicināti pievienoties aliansei.

"Nav iespējams [vēlētājiem] ieskaidrot, ka konstitūcijas aizsardzībai tiek slēgts pakts ar ļaudīm, ar kuriem kopā jūs nekad neveidosiet valdību," intervijā laikrakstam "Corriere della Sera" norādījis "Azione" līderis Karlo Kalenda.

Aptaujas liecina, ka bijušā premjerministra Enriko Letas vadītā DP un nacionālkonservatīvā partija "Fratelli d'Italia" ("Itālijas brāļi") 25.serptembrī paredzētajās pirmstermiņa vēlēšanās var cerēt uz līdzīgiem panākumiem.

Taču saskaņā ar Itālijas likumiem koalīcijām ir lielākas izredzes, un kamēr "Itālijas brāļu" līdere Džordža Melone spējusi izveidot spēcīgu aliansi ar Mateo Salvīni vadīto nacionālkonservatīvo "Līgu" un kādreizēja premjera Silvio Berluskoni pārstāvēto konservatīvo partiju "Forza Italia" ("Uz priekšu, Itālija!"), Leta piedzīvo lielas grūtības centienos apvienot kreisos.

Leta pārmetis Kalendam, ka tas nespējot ne arvienu panākt kompromisu, kā arī nosodījis bijušā premjera Mateo Renci dibināto liberālo partiju "Italia Viva" ("Dzīvā Itālija"), kas arī atteikusies pievienoties viņa veidotajai koalīcijai.

Sestdien Leta paziņoja, ka panācis vienošanos ar galēji kreiso partiju "Sinistra Italiana" ("Itālijas kreisie"), vides aizstāvju partiju "Europa Verde" ("Zaļā Eiropa") un līdzšinējā ārlietu ministra Luidži Di Maio jaundibināto centrisko partiju "Impegno Civico" ("Pilsoniskā apņēmība").

Di Maio nesen izstājās no populistiskās "Pieczvaigžņu kustības" (M5S), kas piedzīvojusi strauju popularitātes kritumu.

Pirmstermiņa vēlēšanas tika izsludinātas pēc tam, kad jūlijā sagruva nacionālās vienotības koalīcija, izraisot premjerministra Mario Dragi demisiju.

Sākotnēji uzticību valdībai atsauca M5S, bet pēc tam "Līga" un "Forza Italia" paziņoja, ka gatavas atbalstīt Dragi tikai gadījumā, ja populisti no koalīcijas tiek padzīti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu