"Pfizer" uzsāks vakcīnas pret Laimas slimību pēdējās pārbaudes (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ērce
Ērce Foto: Unsplash

Ja pārbaudes būs veiksmīgas, vakcīna varētu kļūt par pirmo potenciālo Laimas slimības vakcīnu pēdējo divdesmit gadu laikā.

Vakcīna pret ērču pārnēsāto slimību pagaidām nepastāv, tiesa, 1990. gadu sākumā Eiropā esot bijusi vakcīna, kas gan vēlāk izrādījusies neefektīva, jo Laimas slimība ir visai sarežģīta.

“Visā pasaulē palielinoties Laimas slimības gadījumu skaitam, jaunas iespējas cilvēkiem pasargāt sevi no šīs slimības ir svarīgākas kā jebkad,” paziņojumā pauda “Pfizer” pārstāve Annaliza Andersone.

Pētnieki saka, ka viņu mērķis ir pārbaudēs iesaistīt aptuveni 6000 pieaugušos un bērnus, kas palīdzēs noskaidrot, vai nu jau līdz trešajai stadijai izstrādātā vakcīna ir droša un efektīva.

Foto: AP/Scanpix

Uz proteīnu bāzes veidotā vakcīna “VLA15”, sastāv no trīs devām, kas tiek ievadītas piecu līdz deviņu mēnešu ilgā periodā. Pēc divpadsmit mēnešiem tiek ievadīta papildu deva. Vakcīna darbojas, uzbrūkot baktērijai “borrelia burgdorferi”, kas izraisa Laimas slimību.

Izmēģinājumus plānots pabeigt līdz gada beigām. Savukārt iesniegšana apstiprināšanai ASV Pārtikas un zāļu pārvaldei varētu notikt 2025. gadā, vēstīts ziņu izdevumā "NBC News".

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu