Robežsardze kategoriski noraida apgalvojumus par it kā vardarbīgu izturēšanos aizturēto ārzemnieku centrā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Robežsardzes busiņš Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā "Daugavpils".
Robežsardzes busiņš Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā "Daugavpils". Foto: Ivars Soikāns/LETA

Valsts robežsardze (VRS) komentējusi sociālajos tīklos izplatītus apgalvojumus par it kā vardarbīgu izturēšanos aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā “Daugavpils” un VRS attieksmi pret tajā izmitinātajiem ārzemniekiem.

"Valsts robežsardze vērš uzmanību ka sociālajos tīklos Egīla Grasmaņa izplatītie apgalvojumi attiecībā uz aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centru (AĀIC) “Daugavpils” un VRS attieksmi pret tajā izmitinātajiem ārzemniekiem ir nepatiesi un atspoguļo viņa subjektīvo un ar faktiem nepamatoto viedokli," teikts ierakstā.

Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrs “Daugavpils” ir slēgta tipa centrs, kurā tiek izmitināti Imigrācijas likuma kārtībā aizturētie ārzemnieki vai arī patvēruma meklētāji, ja saskaņā ar Patvēruma likumu pastāv nepieciešamība viņu aizturēšanai, turklāt robežsargi veic tikai sākotnēju aizturēšanu, savukārt ilgāka aizturēšana un izmitināšana AĀIC tiek īstenota uz tiesas lēmuma pamata.

"Šā gada 4. un 5. augustā ar Daugavpils tiesas tiesneša lēmumu atsevišķu centrā izmitināto ārzemnieku aizturēšanas termiņš tika pagarināts un tika sākts bada streiks kā protests pret faktu, ka vēl arī turpmākos mēnešus šiem ārzemniekiem ir jāpavada nebrīvē, nevis, kā izriet no Grasmaņa kunga rakstītā, kā antiakcija pret robežsargu “necilvēcisko, pazemojošo un brutālo attieksmi” pret aizturētajiem ārzemniekiem," skaidro robežsardze.

"Kā apliecinājums tam, ka AĀIC tiek ievērotas visas cilvēktiesību normas, ir neskaitāmās vizītes, tostarp no Tiesībsarga biroja, UNCHR, Saeimas Aizsardzības, Iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas, Cilvēktiesību centra vai Eiropas Padomes Spīdzināšanas un necilvēcīgas vai cilvēka cieņu pazemojošas rīcības vai soda novēršanas komitejas, kuru laikā nav konstatēti cilvēktiesību pārkāpumi, kā arī nav fiksēta neviena sūdzība par iespējamu vardarbību.

Tāpat ir noliedzami arī apgalvojumi par iespējamu korupciju. Valsts robežsardze veic visus nepieciešamos pasākumus, lai atklātu un novērstu visus iespējamos koruptīvos gadījumus, tiek veikta virkne preventīvo pasākumu, kā arī nemitīgi tiek uzlabots un pilnveidots iekšējās kontroles mehānisms," uzskaita iestāde.

Jau iepriekš tika ziņots, ka uz Latvijas – Baltkrievijas valsts robežas līdz šim netika konstatēts neviens gadījums, kad Valsts robežsardzes, Nacionālo bruņoto spēku vai Valsts policijas pārstāvji pat galējas nepieciešamības situācijā būtu lietojuši fizisku spēku un/vai speciālos līdzekļus, tāpat nav tikusi saņemta neviena sūdzība par fiziskā spēka un speciālo līdzekļu lietošanu no personām, kuras mēģinājušas nelikumīgi šķērsot Latvijas– Baltkrievijas valsts robežu.

Tāpat uz Latvijas–Baltkrievijas robežu nepieciešamības gadījumā tika sauktas arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādes, kuras veica personu veselības stāvokļa pārbaudi, un līdz šim nav informācijas par to, ka NMPD brigādes būtu konstatējušas personām miesas bojājumus, kuri varētu būt radušies Valsts robežsardzes, Nacionālo bruņoto spēku vai Valsts policijas pārstāvju darbības rezultātā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu