ģimenei ⟩ Aicina uz Kokmuižas ģimenes svētkiem "Cilvēka dārzs"

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Dārzs nemitīgi aug. Pat ziemā tas mieru krāj, lai spēks pavasarī zemē dunēt. No saknes galotnē, no galotnes saknē - viss pašu rokām un domām. Aicinām 2.-3. septembrī uz Kokmuižas svētkiem "Cilvēka dārzs".

Kocēnos, Kokmuižas pils teritorijā skanēs koncerti, stāsti, būs kino, izstādes, teātris, notiks tirgošanās, piedzīvosim Kokmuižas iemirdzēšanos brīnumdārzā, būs īstens mākslas pikniks. Satiksies aktieri, mūziķi, gleznotāji, mākslinieki, tirgotāji, stādaudzētāji, keramiķi, jātnieki, rokdarbnieki, krodzinieki, smalki Kokmuižas ļaudis un daudzi citi. Svētku programmu vadīs Jānis Romanovskis.

Skaties dārzu!

2. un 3. septembrī plkst. 22.00-01.00 nakts Kokmuižas pils logos iedegs brīnumainus dārzus. Neparastās gleznas tapušas sadarbībā ar sapņu zemi "Neonija".

Kokmuižas parkā un dīķī aiz pils 3.septembrī plkst. 11.00 un 14.00 būs izrāde bērniem "Pasaka par vardulēnu Hugo". Pasaka, ko bagātina dziesmas, rosina mazos skatītājus domāt par to, vai ir labi sarunāties ar svešiniekiem, mānīties un slinkot.

Kokmuižas senā saimniecības ēka (Jāņa Ķenča ielā 2) Kokmuižas svētku laikā, 3.septembrī no plkst. 12.00, pārtaps par Kokmuižas krodziņu, kur valdīs īstena vesterna gaisotne. Nebijusi iespēja - plkst. 19.00 aicinām noskatīties pirmo latviešu vesternu, piedzīvojumu filmu "Wild East. Kur vedīs ceļš", pirms tam, no plkst. 17.00 līdz 18.00, noklausoties folkroka/ kantrī mūzikas grupas "Juuk" vīru koncertu. Plkst. 18.30 pirms filmas seansa būs satikšanās un sarunas ar filmas veidotājiem, aktieriem, kā arī ar Latvijas Kinematogrāfistu savienības projekta "Kino visiem un visur Latvijā" vadītāju Ievu Pitruku. Krodziņā būs pieejamas dažādas galda un prāta spēles, piedāvājumā, protams, arī Valmiermuižā brūvētais Kokmuižas alus. Norises organizētas sadarbībā ar Valmiermuižas kultūras biedrību un Valmiermuižas alus darītavu.

Skaista tradīcija svētkos ir atklāšanas parāde. Tā virzienā no Alejas ielas līdz Kokmuižas pilij norisināsies 3.septembrī plkst. 12.00. Šogad kā krāšņi ziedi parādē uzziedēs arī jaunie tērpi, kas auduma krokās un brīnišķīgajās krāsās nes to cēlumu, kāds Kokmuižas pils dārzos bija ikdiena pirms simtiem gadu. Skatītājiem būs iespēja redzēt arī Latvijas Antīko automobiļu kluba un Rīgas Motormuzeja spēkratus.

Foto: Publicitātes foto

Sadzirdi dārzu!

2.septembrī plkst. 20.00 Kokmuižas pils dārzā aicinām baudīt koncertprogrammu "Ziedonis. Lācis. Sievietes." Dzejnieks Imants Ziedonis Sievieti dzejā gaidījis veselu mūžību, sarunājies ar viņu caur puķēm, teicis tieši, ka viņu mīl, slēpis viņu dzejolī un dārgāko par viņu, iespējams, atstājis aiz dzejoļa. Komponists Kārlis Lācis Ziedoņa Sievietei piešķīris trauslas un kaislīgas mūzikas cēlos vaibstus. Viņus šķir paaudzes un pieredzes, bet vieno iedvesma, ko sniedz Sieviete. Viņi nelaužas viņas pasaulē, tikai cienīgi un skaisti stāv uz tās sliekšņa. Ziedonis un Lācis dod iespēju uz skatuves saskarties un pieskarties sievietēm, kuras citādi varētu arī nesatikties. Solistes: Jolanta Strikaite, Aija Andrejeva, Aija Vītoliņa, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Rēzija Kalniņa, Ieva Segliņa, Dārta Danēviča. Mūziķi: Kārlis Lācis - taustiņi, Kaspars Zemītis - ģitāra, Māris Jēkabsons - pūšamie instrumenti, Artūrs Noviks - akordeons, Ainis Zavackis - perkusijas, Jānis Stafeckis - kontrabass, Kaspars Grigalis - bungas.

3.septembrī jau pirms pusdienlaika, no plkst. 11.00 līdz 11.40, uz neparastas skatuves, jo to no visām pusēm apskalos Kokmuižas dīķis, uzstāsies saksofonu ansamblis "Valmieras meitenes".

3.septembrī plkst. 17.00 senajā Kokmuižas saimniecības ēkā / Kokmuižas krodziņā skanēs grupas "Juuk" vīru koncerts, ieskandinot latviešu vesterna "Kurp vedīs ceļš" izrādīšanu. Trio spēlēs īpaši šim notikumam pieskaņotas dziesmas par drosmi un muļķību, mīlu un nāvi, draudzību un nodevību, par likteni un izredzēto spēju stāties tam pretī. Oskars Jansons - ģitāras, bandžo, balss, ermoņikas, Edgars Šubrovskis - ģitāra, basģitāra, balss, Kalvis Sležis-Zaļkalns - sitaminstrumenti, balss.

3.septembrī Kokmuižas pils dārzā ikviens aicināts uz mākslas pikniku. Klātesošos no plkst. 12.00 priecēs Dikļu pūtēju orķestra koncerts, spēcīgs skanējums seno cīņu un folkloras kopas "Vilkači" izpildījumā gaidāms no plkst.13.00, plkst. 15.00 dārzā virmos grupas "Parks" radītā džeza noskaņa. Plkst. 17.00 sagaidīsim lielisko mūziķi Goran Goru.

Kokmuižas svētku noslēgumā, 3.septembrī no plkst. 21.00 Kokmuižas pils dārzā aicinām baudīt grupas "Lādezers" koncertu un balles noskaņas. 1987.gadā dibinātās latviešu rokgrupas kodolu veido Aigars Voitišķis (ģitāra, balss) un Ingus Ulmanis (ģitāra, balss, taustiņi). "Pašlaik "Lādezeram" aktuālais muzikālais materiāls no drīzumā gaidāmā albuma ir vienots, jēgpilns un muzikāls ceļojums laikā par tēmām, kas paliek prātā vēl kādu brīdi pēc tam, kad dziesma izskanējusi," tā par jauno koncertprogrammu un gaidāmo albumu stāsta grupas solists Ingus Ulmanis. Gan jaunās dziesmas "Kā man laiku apturēt", "Gadalaiki" u.c., gan jau labi zināmās "Lādezera" dziesmas, kas skanēs koncertā Kokmuižas svētkos, ir par būtisko un vienlaikus vienkāršo cilvēka dzīvē, par laika un dabas neatgriezeniskajiem procesiem, arī par to, kā novērtēt, kas ir dots.

Foto: Publicitātes foto

Ieraugi dārzu!

2. septembrī 17.00-21.00 un 3.septembrī 11.00-21.00 Kokmuižas pilī aicinām apskatīt ekspozīciju ar ziemas dārza elementiem "Cilvēka vārds dārzā".

2. un 3. septembrī Kokmuižas pilī no plkst. 11.00 līdz 21.00 aicinām uz Ievas Kampes-Krumholcas personālizstādi "Personiska parādība". Pēdējos piecus gadus mākslinieces daiļrades centrā ir, kā viņa to dēvē, augu gleznas par cilvēkiem. Ar nejaušu, bet ļoti trāpīgu augu kompozīciju Ieva Kampe-Krumholca simboliski un līdzībās stāsta par pārdzīvojumiem, kas skar viņu pašu, tuviniekus un sabiedrību kopumā. Mākslinieci absolūti neinteresē cilvēks - precīzs tā portretējums, bet gan netiešs tā atspoguļojums caur dabu.

2. un 3. septembrī Kokmuižas klētī (Kocēnu pagasta 1. bibliotēkas velvju zālā) būs skatāma mākslinieces Ivetas Kreišmanes gleznu izstāde "Mazās laimītes". Tā stāsta par mazajiem mirkļiem, dabu, ikdienas brīnumiem.

No 2. līdz 12. septembrim Kokmuižas klētī būs Kristīnes Nuķes-Panteļējevas darbu izstāde "Kosmiskā Odiseja", aicinot skatītāju aizdomāties, ka augsne svarīgākiem atklājumiem ir mums apkārt, vajag tikai vērīgāk (nano līmenī) ieskatīties. Katrā šūnā, katrā kristālā ir iespējams saskatīt Visumu, atrast risinājumus un veikt atklājumus, kas mainīs pasauli.

Sestdien, 3.septembrī, Kokmuižas svētkos viesosies arī Valmieras novada mobilais Tūrisma informācijas centrs (TIC), aicinot ikvienu interesentu vairāk uzzināt par Valmieras novada tūrisma piedāvājumu, kā arī piedalīties aktivitātē "Atrodi savu Kokmuižas ziedu". Aicināts piedalīties ikviens svētku apmeklētājs. Saņemot aktivitātes lapu Valmieras novada mobilajā TIC, paveroties dabā un svētku norisē, katram dalībniekam ar radošu pieeju būs jāatrod tieši savs svētku zieds svētku sajūtu vai redzamo norišu veidolā. Pēc uzdevuma izpildes dalībnieks tiek aicināts aizpildīto uzdevuma lapu nogādāt atpakaļ mobilajā TIC, par to dāvanā saņemot svētku piemiņas suvenīru. Katram aktivitātes dalībniekam lūgums parūpēties par kādu rakstāmpiederumu - pildspalvu, zīmuli vai flomāsteru.

Izzini dārzu!

2.septembrī plkst.17.30 Kokmuižas pilī aicinām uz sarunu "Kokmuižas dārznieks un rožu selekcionārs Nikolajs fon Hartviss" kopā ar vēsturnieci Inetu Amoliņu. Skaisto parku Kokmuižā iekopa Kokmuižas īpašnieka dēls Nikolajs fon Hartviss (1793-1860). Vēlāk viņš kļuva par Ķeizariskā Ņikitas botāniskā dārza vadītāju Krimā un selekcionēja ap 200 rožu šķirņu. Savukārt plkst. 18.00 sāksies dārzkopības un Nacionālā botāniskā dārza speciālistes Ilmas Neretas lekcija "Rožu audzēšanas ābece".

3.septembrī plkst.10.00 Kokmuižas pilī vēsturniece Ineta Amoliņa pastāstīs par Kokmuižas dārzu un parku vēsturi. No plkst.11.00 - Oleru muižas saimnieces Ievas Zemītes pieredzes un iedvesmas stāsti par muižas dārza iekopšanu un uzturēšanu.

3.septembrī plkst. 10.00-14.00 aicinām tējotavā Kokmuižas pils teritorijā tikties ar "Sudrabkalnu Viesistaba" saimnieci Judīti Bukšu.

Turpini dārzu!

Aicinām 3.septembrī plkst. 10.00-16.00 Kokmuižas pils teritorijā apmeklēt muižas tirgu un stādu placi, lai iedvesmotos un iegādātos ko īpašu tieši savam dārzam. Turpat varēs arī izzināt senās receptes, aizgūstot makten labus padomus gardām maltītēm mūsdienās. Izbraucieni ar laivu Kokmuižas dīķī, šaušana ar loku mērķi, darbošanās kopā ar Kocēnu 38. skautu vienību, mālu darbnīca lieliem un maziem kopā ar "Vaidava Ceramics", rotājumu darināšana ziedu tematikā kopā ar mākslinieci Ingu Loginu, izjādes ar Valmiermuižas zirgu staļļa ponijiem - būs interesanti gan lieliem, gan maziem svētku apmeklētājiem.

Aicinām apskatīt atjaunotā Kokmuižas pils parka krāšņos stādījumus, kas spoguļojas dīķos, izstaigāt simtgadīgu koku alejas, kā arī aplūkot Latvijā pirmo un pagaidām vienīgo publiski apskatāmo sfērisko Saules pulksteni. Dārzs rosinās iztēloties baronu dzīvi Kokmuižas pilī, par ko vēstures avoti stāsta jau kopš 1582.gada, kā arī laiku, kad tapa mākslinieka Kārļa Hūna glezna "Pie Valmieras Vidzemē".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu