Nepieciešamības gadījumā CVK noteiks stingrākas Covid-19 prasības iecirkņos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) būs gatava nepieciešamības gadījumā noteikt stingrākas Covid-19 drošības prasības 14.Saeimas vēlēšanu iecirkņos.

Vaicāta par CVK rīcību, ja rudenī būs lielāka Covid-19 izplatība, CVK pārstāve Laura Krastiņa aģentūrai LETA skaidroja, ka par drošības pasākumiem gaidāmajās 14.Saeimas vēlēšanās saistībā ar Covid-19 izplatību CVK ir konsultējusies ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) un atbilstoši iestādes padomiem aktualizējusi ieteikumus Covid-19 izplatības ierobežošanai vēlēšanu iecirkņos, ko plānots apstiprināt kādā no tuvākajām CVK sēdēm.

Konkrēto drošības pasākumu īstenošana var mainīties atkarībā no epidemioloģiskās situācijas valstī un speciālistu ieteikumiem, norāda Krastiņa. Atbilstoši SPKC norādītajam pašlaik ir pāragri prognozēt, kāds būs saslimstības līmenis un valstī noteiktie ierobežojumi vēlēšanu nedēļā, tādēļ CVK turpinās sekot līdzi un nepieciešamības gadījumā noteiks stingrākas drošības prasības. To, vai ieteikumi būs jāpapildina, vēlēšanu komisija vērtēs septembra sākumā.

Pašlaik nav paredzēts noteikt cilvēku skaita ierobežojumus iecirknī, jo valstī nav noteikti pulcēšanās ierobežojumi. Plānots, ka pie ieejas ēkā, kur izvietots vēlēšanu iecirknis, un iecirknī tik izvietota informācija par ieteicamajiem Covid-19 profilakses pasākumiem vēlēšanu iecirknī.

Tajā būs norādīts, ka iecirknī nedrīkst atrasties personas, kurām noteikta pašizolācija, mājas karantīna vai izolācija, vai kurām ir elpošanas ceļu infekcijas pazīmes, kā arī minēti ieteikumi par divu metru distances ievērošanu, par mutes un deguna aizsega lietošanu un roku dezinficēšanu. Paredzēts nodrošināt, ka vēlēšanu iecirknī ir pieejamas sejas aizsargmaskas, kuras izsniedz pēc vēlētāja lūguma.

CVK aicina vēlētājus vēlēšanu iecirknī izmantot savu pildspalvu. Ja vēlētājam savas pildspalvas nebūs, iecirknī izmantotās pildspalvas tiks dezinficētas.

Pie ieejas vēlēšanu iecirkņa telpās vēlētājiem redzamā un pieejamā vietā plānots izvietot roku dezinfekcijas līdzekļus.

Iekārtojot vēlēšanu iecirkni, komisijām pausts ieteikums ievērot divu metru distanci starp vēlētāju reģistrācijas galdiem un vēlēšanu kabīnēm. Ja iecirknī veidosies balsotāju rinda, to būs ieteicams veidot ārpus iecirkņa, kā tas bija jau pagājuša gada pašvaldību vēlēšanās, skaidro CVK.

Darbā vēlēšanu iecirkņos vai izbraukumā pie vēlētājiem būs aizliegts piedalīties cilvēkiem ar elpceļu infekcijas pazīmēm vai uz kuriem attiecas pašizolācijas, karantīnas vai stingrās izolācijas nosacījumi. Tādēļ, veidojot vēlēšanu iecirkņu komisijas, pašvaldību vēlēšanu komisijai jānodrošina arī rezerves darbinieki - vēlēšanu iecirkņa komisijas locekļu pienākumu izpildītāji, kurus iespējams nekavējoties iesaistīt vēlēšanu nodrošināšanā situācijā, ja slimības vai noteiktās karantīnas, pašizolācijas dēļ vēlēšanu iecirkņa komisijas locekļi vai darbinieki nevarēs strādāt.

Vaicāta, vai saistībā ar Covid-19 izplatības pieauguma risku varēt pagarināt Saeimas vēlēšanu iecirkņu darba laiku, CVK pārstāve skaidroja, ka tas nav paredzēts un ka tāds solis būtu saistīts ar papildu finansējumu vēlēšanu iecirkņa komisiju darbiniekiem.

Covid-19 pandēmijas apstākļos tika aizvadītas trīs pašvaldību vēlēšanas, kurās Covid-19 drošības pasākumu ievērošana neradīja vēlēšanu procesa aizkavēšanos.

"Visiem vēlētājiem, kuri būs ieradušies vēlēšanu iecirknī, tai skaitā iestājušies rindā, ja tāda veidosies, pirms iecirkņa slēgšanas - plkst.20 - tiks nodrošināta iespēja nobalsot," norāda CVK.

Ja situācija ar Covid-19 izplatību pasliktināsies un valstī tiks ieviesti stingri drošības pasākumi, tad CVK būs nepieciešams arī papildu finansējums papildu drošības pasākumu nodrošināšanai.

14.Saeimas vēlēšanas paredzētas oktobra pirmajā dienā, sestdienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu