Atmaskojam: Kas īsti bija bērnu bieds Slendermens? (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no HBO dokumentālās filmas "Beware the Slenderman"

Slaidais vīrs (arī Slenderman) ir izdomāts pārdabisks šausmu tēls, kas radies interneta vidē jeb citiem vārdiem sakot - interneta mīms. Šo šausmu tēlu 2009. gadā izveidoja “Something Awful” foruma lietotājs Ēriks Knudsens, kurš pazīstams interneta vidē arī kā "Victor Surge". Kopš šī tēla “palaišanas” interneta vidē par Slendermenu ir sacerēti lērums stāstiņu un pat radušies ticējumi. Uzzināsim vairāk, kas ir Slaidais vīrs jeb Slendermens un kāpēc no viņa vajadzētu uzmanīties!

Foto: Ekrānuzņēmums

Slaidā vīra jeb Slenderman raksturīgākās pazīmes:

* Nedabiski garš (apmēram 4 m);

* Ļoti kalsns;

* Pārdabiski garas rokas jeb taustekļi laupījuma saķeršanai;

* Nav sejas - tās vietā balta āda, kas nereti pārvēršas par to, ko nevēlas redzēt upuris;

* Ģērbies melnā uzvalkā, ar kaklasaiti;

* Bieži tiek saistīts ar mežu un pamestām ēkām, un viņam ir iespēja teleportēties;

* Vienīgais veids, kā pieveikt Slendermenu, ir pārsteigt viņu ar halogēna lampām.

Ko dara Slendermens?

Stāstos par Slendermenu viņš vajā, nolaupa vai psiholoģiski ietekmē tieši bērnus, bet gadās arī pieaugušo cilvēku biedēšana jeb nolaupīšana. Bieži tiek teikts, ka Slendermena tuvums izraisa paranoju, murgus un halucinācijas, upurim sāk asiņot deguns.

Kā radās Slendermens?

Visa sākums bija Photoshop konkurss, kurā interneta lietotāji tika aicināti radīt paranormālas radības. Mākslinieks Ēriks Knudsens ar pseidonīmu "Victor Surge" iesniedza melnbaltu attēlu, kurā bija redzams bērns un aiz viņa stāvošs pārdabiski garš vīrietis uzvalkā. Konkursa dalībnieks savu zīmējumu papildināja arī ar teksta fragmentiem — it kā no lieciniekiem —, kas aprakstīja bērnu nolaupīšanu, un piešķīra tēlam vārdu Slenderman jeb Slaidais vīrs.

"Mēs negribējām iet, mēs negribējām viņus nogalināt, bet tā neatlaidīgā klusēšana un izstieptās rokas mūs šausmināja un vienlaikus mierināja..."

Foto: Ekrānšāviņš

Kāpēc viņš kļuva tik populārs?

Mediju zinātnieks un folklorists Endrjū Peks Slendermenu saista ar veiksmīgas sadarbības rezultātu interneta vidē: "Tā kā varonis un tā motīvi ir noslēpumaini, lietotāji var viegli pielāgot esošo Slenderman vārdu, lai radītu jaunus stāstus. Šī lietotāju iespēja izmantot citu idejas, vienlaikus piedāvājot arī savas, palīdzēja iedvesmot sadarbības kultūru, kas radās ap Slenderman. Šīs radības būtība tiek veidota kolektīvi, līdzīgi stāstiem pie ugunskura vai pilsētas leģendām, un varoņa panākumus nodrošina gan sociālā mijiedarbība, gan personiskas radošās izpausmes."

2012. gadā radās videospēle ar nosaukumu "Slender: The Eight Pages" -  pirmajā izlaišanas mēnesī spēle tika lejupielādēta vairāk nekā 2 miljonus reižu.

Foto: Ekrānšāviņš no video

Saduršana Vokešā - vainīgs Slendermens?

Tomēr ar Slendermenu ir saistāma arī kāda prātam neaptverama traģēdija. 2014. gada 31. maijā divas 12 gadus vecas meitenes (Morgana Geizere un Anisa Veiere) Vokešā, Viskonsīnas štatā ar 19 dūrieniem savainoja savu vienaudzi, klasesbiedreni. Kad varas iestādes vēlāk viņus iztaujāja, viņas teica, ka vēlējušās izdarīt slepkavību kā pirmo soli, lai kļūtu par Slendermena pilnvarotajām, jo par to izlasījušas tiešsaistē.

Viņas arī paziņoja, ka baidās, ka Slendermens nogalinās viņu ģimenes, ja viņas neizdarīs šo slepkavību. Viena no meitenēm teica, ka Slendermens viņu vēro, prot lasīt domas un var teleportēties.

Pēc tam, kad vainīgās pameta notikuma vietu, sadurtajai meitenei vēl pietika spēku, lai no meža izrāptos uz ceļa. Viņas dzīvību izdevās glābt. 

Morgana Geizere un Anisa Veiere
Morgana Geizere un Anisa Veiere Foto: ekrānšāviņš no BBC video

Abām uzbrucējām tika diagnosticētas psihiskas novirzes, taču viņas tika notiesātas. 

Paziņojumā medijiem 2014. gada 4. jūnijā Slendermena radītājs Ēriks Knudsens sacīja: "Es esmu dziļi apbēdināts par traģēdiju Viskonsīnā, un mana sirds ir saistīta ar to ģimenēm, kuras skārusi šī briesmīgā rīcība." Viņš paziņoja, ka nesniegs intervijas par šo jautājumu.

Panika un citi incidenti

Noduršana Vokešā izraisīja valsts mēroga paniku. Vecāki visās ASV bija noraizējušies par iespējamām briesmām, ko stāsti par Slendermenu var radīt viņu bērnu drošībai.

Rasels Džeks, Vokešas policijas priekšnieks, toreiz brīdināja, ka saduršanai "jāliek visiem vecākiem apjēgt, ka internets ir pilns ar tumšām un ļaunām lietām".

Noklausījusies šo stāstu, anonīma sieviete no Sinsinati, Ohaio štatā, 2014. gada jūnijā WLWT televīzijas reportierim pastāstīja, ka viņas 13 gadus vecā meita reiz viņai uzbrukusi ar nazi un sarakstījusi šausmīgu daiļliteratūru, dažos gadījumos iesaistot Slendermenu.  2014. gada 4. septembrī 14 gadus veca meitene Portričejā, Floridā, iespējams, ļaunprātīgi aizdedzinājusi savas ģimenes māju, kamēr tajā atradās viņas māte un deviņus gadus vecais brālis. Policija ziņoja, ka pusaudze tiešsaistē lasījusi stāstus par Slendermenu.

2015. gadā kādā indiāņu rezervātā 12 līdz 24 gadus veci jaunieši mēģināja izdarīt pašnāvību, Slendermens tika minēts kā ietekme. Oglala Sioux cilts vadonis atzīmēja, ka daudzi indiāņi tradicionāli tic "pašnāvības garam", kas ir līdzīgs Slendermenam. Citi siu raksturo "Lielo cilvēku" kā vēstnesi vai zīmi, brīdinot, ka sabiedrība attīstās bīstamā virzienā.

"HBO Films" 2016. gada martā izlaida dokumentālo filmu par šo incidentu ar nosaukumu "Piesargies no Slendermena" (Beware the Slenderman), kuras režisore ir Irēna Teilore Brodska. Filmu, kura uzdod ļoti svarīgu jautājumu -  cik ļoti mēs esam atbildīgi par to, ko bērni atrod interneta dzīlēs un cik tas var būt bīstami, drīzumā varēs vērot arī LMT viedtelevīzijā!

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu