24.februārī pamodāmies jaunā realitātē. Sāka pienākt ziņas, ka Krievija naktī sākusi pilna mēroga iebrukumu Ukrainā - kaut šķita, ka mūsdienu pasaulē nekas tāds nav iedomājams. Sešus mēnešus vēlāk karš joprojām turpinās. Bilance - vairāki miljoni kara bēgļu, cilvēku upuri un sapostītas pilsētas, miljardiem vērta militārā palīdzība Ukrainai un skarbas sankcijas Krievijai.

Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP/Scanpix

24.februāris: ir noticis neiedomājamais

Vairāku mēnešu laikā Krievija pie Ukrainas robežām bija sapulcējusi vairāk nekā 150 000 karavīru. ASV izlūkdienesti jau pagājušā gada oktobrī brīdināja prezidentu Džo Baidenu, ka Krievija gatavo pilna mēroga uzbrukumu Ukrainai. Turpmākajos mēnešos galvenokārt ASV cēla trauksmi par potenciālu Krievijas iebrukumu visā Ukrainas teritorijā, bet tikai retais to uztvēra nopietni.

Agrā 24.februāra rīta stundā Krievija sāka iebrukumu - ko Kremlis joprojām dēvē par "specoperāciju" - uzreiz trijos virzienos, izmantojot Baltkrieviju un 2014.gadā sagrābtās teritorijas Krimā un Donbasā. Ukraina aizliedza no Ukrainas izbraukt vīriešiem spēka gados; valsti straumēm sāka pamest sievietes ar bērniem un veci cilvēki. Palikušie slēpās bumbu patvertnēs un metro stacijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X