Atklāti Sāmsalas un Latvijas paralēlās vēstures noslēpumi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Grāmatas pirmais vāks.

Iznākusi igauņu publicista un vēstures interesenta Karla Kello grāmata “Templieši Māras zemē”, intriģējošs paralēlās vēstures versiju apkopojums.

Stāsti par to, kā kādreiz varētu būt bijis, vienmēr tikuši uztverti ar milzu interesi, un mūsdienās šie vēstures stāsti dalās divās daļās, kas bieži vien nepārklājas vai pat nonāk pretrunās. Viena ir oficiālā vēsture, kas balstīta rakstu avotos vai citos redzamos pierādījumos. Otra – diskutablāka, taču ne mazāk interesanta – ir tā saucamā alternatīvā jeb paralēlā vēsture. Tās robežas nav noteiktas un striktas, teorijas, kas nāk klajā paralēlās vēstures ietvaros, bieži vien ir strīdīgas un vismaz sākotnēji oficiālo vēsturnieku noraidītas un pat apsmietas. Tomēr ir gana daudzas reizes, kad paralēlā vēsture ar laiku kļūst par oficiālo – kā vispopulārāko piemēru varam minēt Heinriha Šlīmaņa atrasto Troju. Igauņu publicista Karla Kello grāmata “Templieši Māras zemē” ir šāds intriģējošu versiju apkopojums, kurš pievērsies Latvijas un Igaunijas vēsturisko mīklu atrisināšanai.

Grāmatā runāts par Sāmsalas un Kurzemes vēsturisko saistību, seno Sāmsalas observatoriju, kas pastāvējusi jau aizvēsturiskajā laikmetā, par meteorītu krāteri jeb Kali ezeru, kuru, iespējams, esot apmeklējis pats sengrieķu matemātikas tēvs Pitagors, par noslēpumaino Tempļa ordeni, kura pēdas atrodamas Māras zemē jeb Livonijā, par dažādiem slepeniem strāvojumiem kristīgajā ticībā un Baltijas zemju saistību ar seno Īriju. Te aplūkotas arī senas un dīvainas tradīcijas – pieminēsim kaut vai Māras zemes sieviešu senās precību paražas; meklētas un atrastas sakarības starp templiešu rituāliem un Mātes dieves kulta centru, neierastā griezumā komentēts svētā Grāla noslēpums un pat Odiseja karadraudzes klejojumi. Šī ir grāmata, kas iedvesmos meklēt vēl vairāk atbilžu un uzdot arī citus jautājumus. Tā ir bagātināta ar ilustrācijām, bet pēdējās lapās atrodams garš izmantotās literatūras saraksts. Grāmatas autors ir pārliecināts, ka vēsture un tautasdziesma ir pārāk svarīgas, lai nodarbošanos ar tām atstātu tikai mācīto profesionāļu ziņā. Zinātniski atzītajai un skolā mācītajai vēsturei blakus vienmēr pastāv cita paralēlā vēsture.

Igauņu publicists Karls Kello (1950) ir vairāku Igaunijā izdotu grāmatu un dokumentālo filmu scenāriju autors un režisors. Viņš pēta Igaunijas un citu Ziemeļvalstu sakrālo mākslu, senos simbolus un mitoloģiju.

Pieejama arī e-grāmata.

No igauņu valodas tulkojis Guntars Godiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu