Kas ir Faktomāts?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock, TVNET kolāža

TVNET faktu pārbaudes projekts Faktomāts radīts ar mērķi, lai cīnītos pret dezinformāciju un viltus ziņām, kuru izplatība ir sasniegusi pandēmijas līmeni. Tā vai citādi ar maldinošu saturu interneta vidē ikdienā saskaras ikviens, tāpēc sadaļā Faktomāts tiek atspēkoti dažādu politiķu, propagandistu un dezinformatoru izteikumi, kā arī kliedēti mīti. 

Faktomāta komanda:

Dita Deruma - galvenā redaktora vietniece, TVNET Ziņu dienesta vadītāja. Žurnāliste, faktu pārbaudes un pētnieciskās žurnālistikas projekta "Faktomāts" vadītāja. Darba pieredze medijos - 20 gadi.

Annija Vīnkalna - TVNET Ārvalstu ziņu nodaļas vecākā redaktore. Darba pieredze medijos - 11 gadi.

Uģis Jansons - TVNET Ārvalstu ziņu nodaļas redaktors. Darba pieredze medijos - 15 gadi.

Rolands Virks - TVNET sadaļas "Planēta" redaktors.

Mūsu misija

Faktomāta mērķis ir rūpēties, lai ikdienā cilvēki varētu būt pārliecināti par izlasīto un redzēto internetā. Tā kā dažādi apgalvojumi sociālo tīklu lietotājus ieskauj no visām pusēm, reizēm var būt grūti pašam izšķirt, kas ir taisnība un kas - meli. Tāpēc sadaļā Faktomāts publicējam rakstus, kuros dažādus ierakstus un apgalvojumus esam pārbaudījuši, lai noteiktu, cik patiesi un uzticami tie ir. 

Visus ierakstus pārbaudīt nav iespējams, tāpēc izlases kārtībā izvēlamies tos, kas saistīti ar sabiedrībā aktuāliem jautājumiem. Kā galveno orientieri izvēloties pārbaudāmos ierakstus, izmantojam sasniegto auditoriju sociālajos tīklos - ja tas publicēts no konta, kuram ir vairāki tūkstoši sekotāju un attiecīgi ierakstam ir potenciāls izplatīties, tad šādu apgalvojumu noteikti pārbaudīsim. Turpretī, ja ieraksts publicēts no konta, kuram ir tikai daži sekotāji, tad, iespējams, melīgais apgalvojums tiek atstāts uz viņa sirdsapziņas.

Raugāmies arī uz paša ieraksta saturu. Atspēkojam ierakstus, kas balstīti faktos, kurus var apstiprināt vai apgāzt. Tāpat arī gaidām un ceram, ka jūs - mūsu lasītāji - iesūtīsiet pamanītus ierakstus, kas šķiet aizdomīgi, vai liek pašiem domāt divreiz - vai tas tā tiešām ir? 

Kā veicam faktu pārbaudi? 

Pārbaudām tikai faktus, kurus iespējams pierādīt, nevis viedokļus. Lai kārtīgi izvērtētu fakta atbilstību patiesībai, iepazīstamies ar pieejamo informāciju par konkrēto jautājumu. Izpētām datus, pētījumus un apkopojumus, kurus publicē uzticamas institūcijas. Ja nevaram pastāvīgi pārliecināties par fakta atbilstību, tad vēršamies pie pazīstamiem un uzticamiem nozares ekspertiem, kuri sniedz savu ekspertīzi. Vienmēr uzticamies zinātnei, taču apzināmies, ka arī tā attīstās, tāpēc pārbaudes laikā pēc iespējas izmantojam tikai jaunākos pieejamos pētījumus un publikācijas, un statistikas apkopojumus par konkrēto tēmu. 

Izmantotos avotus pēc iespējas ievietojam publicētajos rakstos, lai lasītājs pats var iepazīties ar mūsu izmantotajiem materiāliem faktu pārbaudes procesā, tādējādi pārliecinoties, ka, strādājot pie raksta, esam izmantojuši zināmus un uzticamus informācijas avotus. 

Ja ierakstu publicējusi konkrēta persona, vienmēr vēršamies pie raksta autora, lai skaidrotu, kādos informācijas avotos viņš ir balstījis savu ierakstu. Ja autors sniedz skaidrojumu, tad analizējam nosauktos avotus, lai pārliecinātos, vai nav manipulēts ar faktiem vai apgalvojums nav izrauts no konteksta. Nepieciešamības gadījumā, meklējam papildu informāciju par konkrēto tēmu, lai pārliecinātos par informācijas atbilstību. 

Autori

TVNET sadaļā Faktomāts rakstus gatavo un publicē vairāki TVNET žurnālisti, kuri katrs specializējas savā jomā. To starpā ir ekonomikas, politikas, starptautisko attiecību un citu specialitāšu pārzinātāji, kas ikdienā strādā ar konkrētajiem jautājumiem padziļināti. Tādējādi lasītājs var būt drošs, ka ierakstus pārbauda žurnālisti, kuri ar attiecīgajām tēmām strādā arī ikdienā, līdz ar to ir pietiekami zinoši un kompetenti, šī darba veikšanai. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu