Gatavojoties dažādiem scenārijiem saistībā ar pieminekļa demontāžu, policija piesaistījusi ūdensmetēju no Igaunijas (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: @JanisIesalnieks

Gatavojoties dažādiem scenārijiem un iespējamiem riskiem saistībā ar pieminekļa Uzvaras parkā demontāžu, Valsts policija (VP) piesaistījusi ūdensmetēju no Igaunijas, apliecināja VP preses pārstāve Ilze Jurēvica.

Gatavojoties dažādiem scenārijiem pēc pieminekļa nogāšanas, policija sagatavojusi atbilstošus resursus, tostarp uzrunāti arī kolēģi no Igaunijas policijas, kuri izrādīja gatavību sniegt atbalstu Latvijas kolēģiem gan ar cilvēkresursiem, gan speciālo tehniku situācijā, ja tas būtu nepieciešams.

Saistībā ar sabiedriskās kārtības un drošības uzturēšanu policija kontrolē situāciju un nav nepieciešama plašāka spēku piesaiste, tagad atzīmē policija.

Vienlaikus šajā laikā abu valstu policijas, stiprinot savstarpējo sadarbību un pieredzes apmaiņu, īstenoja savstarpējas mācības.

VP nodrošinājumā esošais vienīgais ūdensmetējs patlaban atrodas tehniskajā apkopē.

Aģentūra LETA ceturtdienas vakarā vairākas stundas pēc obeliska nogāšanas novēroja, ka Igaunijas ūdensmetējs Valsts policijas mikroautobusu pavadībā devās prom no pieminekļa teritorijas.

Latvijas policijas ūdensmetējs policijai tika iegādāts 2003.gadā par 327 260 eiro. Pirms vairākiem gadiem VP attīstības koncepcijā bija ierakstīts, ka 2015.gadā par aptuveni 314 000 eiro plānots iegādāties vēl vienu mazgabarīta ūdensmetēju pūļa savaldīšanai, taču šis pirkums palika tikai ieceres līmenī.

Pašreizējais ūdensmetējs pārsvarā izmantots tikai mācībās. Reālā krīzes situācijā iekārta izmantota, piemēram, 2007.gadā, kad Latvija to aizdeva Igaunijas kolēģiem tā dēvēto Aļošas nemieru likvidēšanai Tallinā.

Rīgā, Uzvaras parkā, ceturtdien tika nogāzts centrālais pieminekļa elements - obelisks, bet pirms tam tika nogāztas karavīru un sievietes tēla skulptūras.

16.jūnijā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā", kas nosaka, ka totalitāros režīmus slavinoši objekti būs jādemontē līdz 15.novembrim.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu