Sadursmēs Tripolē 23 bojāgājušie (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Tripolē sestdien sadursmēs starp abu Lībijas valdību atbalstītājiem gājuši bojā vismaz 23 cilvēki un postījumi nodarīti sešām slimnīcām, raisot bažas par politiskās krīzes pāraugšanu jaunā bruņotā konfliktā.

Veselības ministrija Tripolē paziņoja, ka sadursmēs nogalināti 23 cilvēki un 140 ievainoti.

Uzbrukumos cietušas sešas slimnīcas un neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes nevarēja nonākt sadursmju vietās, paziņoja ministrija, nosodot "kara noziegumus".

Vairākos Lībijas galvaspilsētas rajonos sestdien bija kājnieku ieroču apšaudes un eksplozijas, bet no cietušajām ēkām bija redzami paceļamies dūmi.

Tomēr naktī uz svētdienu šķietami atgriezās piesardzīgs miers, novēroja ziņu aģentūras AFP korespondents.

Tripoles valdības vadītājs Abdulhamids Dbeibahs publicēja video, kurā miesassargu pavadībā sveic savus atbalstītājus kaujiniekus.

Par sadursmēm viena otru vainoja abas konkurējošās Lībijas valdības.

Dbeibaha veidotā Nacionālās vienotības valdība paziņoja, ka sadursmes izcēlušās pēc tam, kad bez rezultāta beigušās sarunas par asinspirts novēršanu valsts rietumos.

Nacionālās vienotības valdība tika izveidota ANO vadītā miera procesā pēc iepriekšējā vardarbības uzliesmojuma 2021.gadā, tomēr konkurējošā valdība, kuru vada bijušais iekšlietu ministrs Fathi Beshaha un atbalsta militārais līderis Halifa Haftars, uzstāj, ka vienotības valdībai vairs nav mandāta.

Vienlaikus Dbeibahs uzstāj, ka varu Tripolē atdos tikai vēlētai valdībai, un apsūdzēja Beshahu par draudēšanu ieņemt Tripoli ar spēku.

Dbeibaha valdība apgalvo, ka bijušas sarunas par vēlēšanu sarīkošanu līdz gada beigām, bet Beshaha noliedz tādas sarunas un apsūdz politisko pretinieku par turēšanos pie varas.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) misija Lībijā aicināja "nekavējoties pārtraukt karadarbību", uzskaitot "notiekošās bruņotās sadursmes, kas ietver neselektīvu vidēja un tāla rādiusa apšaudes civiliedzīvotāju apdzīvotos rajonos".

ASV vēstnieks Lībijā Ričards Norlends paziņoja, ka Vašingtona nosoda vardarbības saasinājumu un pieprasa tūlītēju pamiru un ANO kā vidutāja rīkotas sarunas.

Ziņu aģentūra "Lana" vēstīja, ka apšaudēs nogalināts arī valstī pazīstams aktieris Mustafa Baraka.

Jūlijā sadursmēs Tripolē gāja bojā 16 cilvēki, kuru vidū bija arī bērns. Tas bija lielākais upuru skaits vardarbība Lībijas galvaspilsētā kopš Haftara neveiksmīgā mēģinājuma sagrābt varu ar spēku 2019.un 2020.gadā.

Lībijas Pārstāvju nams (parlaments) kopš 2014.gada ir bāzēts Tubrukā simtiem kilometru uz austrumiem no galvaspilsētas Tripoles. Tripolē atrodas ar to konkurējoša institūcija - Augstā valsts padome.

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valdījis haoss. Uz kontroli pretendējušas divas konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu