Tiešraide: NASA dodas uz Mēnesi (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Picture alliance / Consolidated News Photos

Pirmdien plānotā NASA Mēness raķetes pacelšanās tika atcelta sakarā ar temperatūras problēmām vienā no četriem dzinējiem. Tagad otrais piegājiens.

Šī būs pirmā no plānotajām trīs “Artemis” misijām, no kurām pēdējā norisināsies 2025. gadā. Tajā uz Mēness pēc 50 gadu pauzes atkal kāju spers cilvēks, turklāt pirmā sieviete un pirmais cilvēks, kura ādas krāsa nav balta.

Beigu beigās Mēness dienvidpolā plānots izveidot paliekošu Mēness bāzi, kas kalpos ne tika kā astronautu dzīvesvieta, bet arī kā pieturvieta Marsa un kosmosa dzīļu apguvējiem.

Saprotams, ka šāda mēroga misijas sākas ar mazāku pirmo soli. Tam vari sekot līdzi tiešraidē. Divu stundu starta logs sāksies plkst. 14.17 pēc vietējā laika (plkst. 21.17 pēc Latvijas laika).

Īsumā par “Artemis I” misiju

Misijas laikā plānots Mēness orbītā nogādāt un pēc tam sagaidīt atpakaļ uz Zemes bezpilota kapsulu “Orion”. Lai arī kapsula tiks vadīta attālināti, tā ir paredzēta cilvēku pilotiem. Tādējādi šis būs pirmais cilvēku transportēšanai paredzētais kosmosa kuģis, kas kosmosā devies tik tālu no Zemes – aptuveni 65 tūkstošus kilometru aiz Mēness. Pēc tam, izmantojot Mēness gravitāciju un dzinējus, kapsula atgriezīsies uz Zemes.

Plānots, ka misija sniegs nozīmīgu informāciju par to, kā kapsula uzvedas kosmosā, un bruģēs ceļu nākamajām misijām.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu