Sadursmēs Bagdādes Zaļajā zonā nogalināti 15 protestētāji

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Irāka, Bagdāde
Irāka, Bagdāde Foto: AP

Sadursmēs pirmdien Irākas galvaspilsētas Bagdādes nocietinātajā Zaļajā zonā, kur atrodas valdības institūcijas un vēstniecības, ir nogalināti 15 ietekmīgā šiītu garīdznieka Moktada Sadra atbalstītāji, bet 350 protestētāji ievainoti, pavēstīja mediķi.

Ziņu avots drošības spēkos paziņoja, ka pirmdien Zaļajā zonā arī nokrituši vismaz septiņi artilērijas šāviņi. Vēl nebija zināms, kas raidīja šos šāviņus, kuriem sekoja automātisko ieroču zalves.

Ziņu avots arī sacīja, ka Sadra atbalstītāji atklāja uguni uz Zaļo zonu no ārpuses, bet drošības spēki Zaļajā zonā "neatbildēja" uz to.

Valstī izsludināts ārkārtas stāvoklis un komandanta stunda no plkst. 19.

Nekārtības pirmdien Bagdādē izraisījās pēc Sadra paziņojuma, ka viņš aiziet no politikas.

Kā vēsta aculiecinieki, apšaudes notikušas Sadra sekotāju un konkurējošā šiītu bloka - proirāniskā Koordinācijas tīkla - atbalstītāju starpā. Koordinācijas tīkls nosodīja "uzbrukumu valsts institūcijām" un aicināja sadristus iesaistīties "dialogā".

Irāka atrodas politiskā strupceļā kopš pagājušā gada oktobra vēlēšanām, šiītu politiskajiem spēkiem nespējot pārvarēt domstarpības par koalīcijas veidošanu.

Drīz pēc Sadra negaidītā pirmdienas paziņojuma viņa atbalstītāji iebruka Republikas pilī, kur parasti notiek valdības sēdes.

Sadra bloks vēlēšanās izcīnīja 73 vietas, iegūstot lielāko frakciju parlamentā, tomēr vairākuma nodrošināšanai balsu pietrūka.

Kā pirmdien atzina Eiropas Ārlietu padomes (ECFR) pārstāvis Hamze Hadads, "nav skaidrs", kāda ir Sadra stratēģija.

"Lai arī ko tas nozīmētu, tipiskā Sadra stilā vienmēr ir sagaidāms atsaukums."

"No otras puses, un tā ir daudz biedējošāka doma šajā sakarībā, viņš saviem sekotājiem devis zaļo gaismu darīt to, ko viņi grib," norādīja Hadads.

Sadra atbalstītāji aicina parlamentu atlaist un izsludināt jaunas vēlēšanas.

Irākas premjerministrs Mustafa al Kademi paziņoja, ka "drošības vai militārajiem spēkiem, vai bruņotiem vīriem" bija aizliegts atklāt uguni uz protestētājiem.

ANO Palīdzības misija Irākā (UNAMI) nosauca notikumu attīstību par "ārkārtīgi bīstamu eskalāciju" un aicināja visas puses "atturēties no darbībām, kas var novest līdz neapturamai notikumu virknei". "Uz spēles ir pati valsts izdzīvošana," brīdināja UNAMI.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu