“Pēdējo reizi tam pieskārās vikings.” Norvēģijā atrasts rets bultas uzgalis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no Facebook video

Norvēģijas kalnos kūstošajā ledū atklājies arheoloģisks pārsteigums: rets trīsšķautņu bultas uzgalis, kuru lietojuši vikingi pirms vairāk nekā tūkstoš gadiem.

Metāla uzgali pētnieki atrada, kad apguva jaunu arheoloģisko izrakumu vietu Norvēģijas kalnos. Tur pirms vairāk nekā tūkstoš gadiem bijusi vikingu apmetne.

“Ak, paskatieties uz šo skaistuli. Pēdējā persona, kas to aiztika, bija vikings,” rakstīts arheologu izveidotajā “Facebook” publikācijā.

10 centimetrus garais dzelzs bultas uzgalis arheologiem bija pamatīgs pārsteigums, jo iepriekš šāds ierocis šajā reģionā nekad nebija atrasts.

“Mums nekad nebija izdevies atrast tāda veida bultas uzgali. Trīsšķautņu bultas uzgaļi ir zināmi kā daļa no vikingu ēras Norvēģijā, tomēr, salīdzinot ar divasmeņu uzgaļiem, tie ir ļoti reti,” izdevumam “Live Science” stāstīja arheologs Larss Pilo.

Trīsšķautņu bultas uzgaļi tika izmantoti, lai upurim – šajā gadījumā ziemeļbriedim – radītu lielāku brūci. Sākumā arheologi domāja, ka šis bultas uzgalis varētu būt kara ierocis, tomēr eksperti šo iespēju beigu beigās izslēdza.

Lai arī vēl nav noskaidrots precīzs laiks, kad šis uzgalis lietots, ir aplēsts, ka tas, visticamāk, bija pirms 1000 līdz 1200 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu