Uzvaras parka pieminekļa demontāžas nedēļā vairākas iestādes Latvijā piedzīvojušas DDoS uzbrukumus (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts policijas drona foto ar obeliska krišanu Pārdaugavā
Valsts policijas drona foto ar obeliska krišanu Pārdaugavā Foto: Valsts policija

Uzvaras parka pieminekļa demontāžas nedēļā, kura tika sākta 22. augustā, vairākas iestādes un uzņēmumi Latvijā piedzīvojuši  piekļuves atteices jeb DDoS uzbrukumus, portālam TVNET pastāstīja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu institūcijas "Cert.lv"  pārstāve Madara Krutova.

"Sākotnēji tika prognozēts, ka augusta otrajā pusē varētu krasi saasināties kiberuzbrukumu intensitāte saistībā ar plānoto padomju armijas karavīriem veltītā pieminekļa demontāžu, taču pieminekļa nojaukšanas dienā, 25. augustā, Latvijas kibertelpā uzbrukumu aktivitāte bija vērojama daudz zemāka nekā 11. augustā pēc Saeimas lēmuma Krieviju atzīt par terorismu atbalstošu valsti," atklāja Krutova.

Viņa pastāstīja, ka, piemēram, nesekmīgi DDoS uzbrukumi 25. augustā tika vērsti pret Latvijas Valsts drošības dienesta un Iekšlietu ministrijas resursiem. Arī Nacionālā veselības dienesta resursi piedzīvoja vidējas intensitātes DDoS uzbrukumus, kas uz brīdi lika atslēgt pieeju no ārzemēm, lai mazinātu uzbrukumu ietekmi. Savukārt 25. augustā jau otro reizi viena mēneša laikā uzbrukumu piedzīvoja arī VAS “Pasažieru vilciens” tīmekļa vietne, kā rezultātā īslaicīgi tika traucēta tiešsaistes biļešu tirdzniecība.

"Kopumā uzbrukumu ietekme 25.augustā ir bijusi zema, pateicoties savlaicīgi veiktajiem priekšdarbiem, un "Cert.lv" ciešajai sadarbībai ar Interneta pakalpojuma sniedzējiem un citiem partneriem," uzsvēra Krutova.

"Ja skatās visas nedēļas griezumā, tad DDoS uzbrukumus piedzīvojušas arī vairākas finanšu iestādes, interneta pakalpojuma sniedzēji un arī valsts drošības dienestu resursi, taču lielākajā daļā gadījumu visi aizsardzības risinājumi bijuši savās vietās, un nopietni traucējumi netika novēroti."

Atgādinām, ka atsevišķos sociālā tīkla "Telegram" kanālos, kas saistīti ar Krievijas agresiju atbalstošu "haktīvistu" darbībām, obeliska nojaukšanas dienā, kā iepriekš atklāja "Cert.lv" pārstāve, tika manīti aicinājumi uzbrukt Latvijas medijiem, kas nodrošināja translāciju no Uzvaras parka, taču izteiktas anomālijas kibertelpā netika novērotas.

Jau ziņots, ka obelisks 25. augustā tika nogāzts pēc aptuveni septiņas stundas ilga darba, nokrītot ar skaļu blīkšķi un augstām ūdens šļakatām no blakus esošā baseina. Sanākušie vērotāji padomju armijai veltītā obeliska krišanu sagaidīja ar ovācijām.

Kā liecina informācija tīmekļvietnē "rigaspieminekli.lv", "Piemineklis padomju karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" Uzvaras parkā tika uzstādīts 1985.gadā. Tas ir alegorisks memoriāls ansamblis, kura centrā atrodas 79 metrus augsts obelisks, ko veido piecu dažāda augstuma skaldnes, kuras vainago piecstaru zvaigznes. Tas simbolizē piecus kara gadus un uzvaras salūtu.

Vairāku gadu garumā pie pieminekļa 9.maijā pulcējās tūkstošiem cilvēku - bijušajās Padomju Savienības teritorijās pēc atsevišķām iniciatīvām tika organizētas svinības Sarkanās armijas uzvarai pār pār nacistisko Vāciju Otrajā pasaules karā. Arī Latvijā joprojām daļa Latvijas sabiedrības piekopj tradīciju atzīmēt tā dēvētos Uzvaras svētkus, tomēr jau izsenis šis datums Austrumeiropā tiek identificēts ar Baltijas valstu okupāciju un aneksiju PSRS sastāvā.

Jautājums par to, vai Latvijā ir vieta padomju armijai veltītajam piemineklim Uzvaras parkā, īpaši aktualizējās līdz ar Krievijas sākto karu pret Ukrainu.

Cilvēki 25. augustā sanākuši klātienē vērot obeliska nojaukšanu:

Valsts policijas video, kurā redzama obeliska drupināšana no putna lidojuma:

TVNET video ar obeliska krišanas brīdi:

Aculiecinieka video: kā Uzvaras parkā nokrita obelisks:

Rīgas pašvaldības policijas video, kurā redzama obeliska drupināšana tuvplānā:

Valsts policijas drona foto ar nokritušo obelisku: 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu