Gorbačova bēru dienā Berlīnē karogi būs pusmastā

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Pēdējā PSRS līdera Mihaila Gorbačova skulptūra Berlīnē, Vācijā.
Pēdējā PSRS līdera Mihaila Gorbačova skulptūra Berlīnē, Vācijā. Foto: LISI NIESNER/REUTERS

Vācijas galvaspilsētā Berlīnē pēdējā PSRS līdera Mihaila Gorbačova bēru dienā sestdien karogi būs pusmastā, ceturtdien pavēstīja pilsētas vadība.

"Mēs vēlamies pienācīgi godināt mūsu goda pilsoņa Mihaila Gorbačova sasniegumus Austrumvācijas politiskās transformācijas panākšanā," paziņojumā apliecināja Berlīnes iekšlietu ministre Īrisa Šprangere.

Vācija ir Gorbačovam parādā par to, ka padomju līderis pēc Aukstā kara atļāvis Vācijas atkalapvienošanos, sacīja ministre.

Visa politiskā spektra pārstāvji šajās dienās pauž pateicību Gorbačovam, daži arī mudina nosaukt līdera vārdā Berlīnē kādu ielu vai laukumu.

Izskan arī mudinājumi Vācijā rīkot piemiņas ceremoniju par godu valstsvīram, kas tiek cildināts par Aukstā kara izbeigšanu un ceļa sagatavošanu demokrātijai Centrālajā un Austrumeiropā pēc Berlīnes mūra krišanas.

"Vācijai ir daudz kas, par ko viņam pateikties, viņš ir viens no atkalapvienošanās tēviem, un viņš miljoniem cilvēku deva brīvību," laikrakstam "Muenchener Merkur" sacīja Bavārijas premjerministrs Markuss Zēders.

Intervijā žurnālam "Der Spiegel" kreiso radikāļu nometnes veterāns Gregors Gizi cildināja Gorbačova ieguldījumu "miera, atbruņošanās un Vācijas vienotības labā".

Viņš aicināja uz piemiņas godināšanu, kas "izceltu atšķirību" starp Gorbačovu un patlabanējo Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Šāds žests apliecinātu, ka "stingrā kritika, kas tiek pausta Putinam, nenoved pie Krievijas noraidījuma kopumā" pret Ukrainu izvērstā Krievijas kara kontekstā, sacīja Gizi.

Maskavā atvadu ceremonija notiks Savienību nama Kolonnu zālē, bet apglabāts līderis tiks galvaspilsētas Novodevičjes kapos.

Tiesa gan, Putins bērēs nepiedalīsies, kā skaidroja viņa preses sekretārs, darba grafika dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu