Vēl divi cilvēki izsvītroti no 14. Saeimas deputātu kandidātu sarakstiem (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vēlēšanas. Ilustratīvs attēls.
Vēlēšanas. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Ceturtdien, 1. septembrī, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ir izsvītrojusi no politiskās partijas "Tautas varas spēks" deputātu kandidātu saraksta Kurzemes vēlēšanu apgabalā Mārtiņu Dribu un Latgales vēlēšanu apgabalā Ēriku Urtānu. Uz vīriešiem attiecas Saeimas vēlēšanu likuma 5. panta 3. punktā noteiktais kandidēšanas ierobežojums.

Minētais likuma nosacījums paredz, ka Saeimas vēlēšanām nevar pieteikties par kandidātiem un Saeimā nevar ievēlēt personas, kuras ir sodītas par tīšu noziedzīgu nodarījumu, izņemot personas, kuras ir reabilitētas vai kurām sodāmība ir dzēsta vai noņemta.

CVK lēmumu triju darbdienu laikā no tā pieņemšanas dienas var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

14. Saeimas vēlēšanām reģistrēti 19 kandidātu saraksti, kuros uz 100 deputātu vietām parlamentā kopumā sākotnēji tika pieteikti 1832 deputātu kandidāti. Ar šodienas lēmumu uz iekļūšanu Saeimā pretendē par trim kandidātiem mazāk - 1829. Vēlētāji ar iesniegtajiem kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām un ziņām par kandidātiem var iepazīties tīmekļvietnē https://sv2022.cvk.lv.

Kandidēt Saeimas vēlēšanās drīkst Latvijas pilsoņi, kuri vēlēšanu dienā vecāki par 21 gadu, ja uz viņiem neattiecas kāds no Saeimas vēlēšanu likuma ierobežojumiem.

Pēc reģistrēšanas kandidātu sarakstus vairs nevar atsaukt, un grozījumus tajos drīkst izdarīt tikai CVK, svītrojot kandidātus, par kuriem saņemti atzinumi vai tiesas spriedumi, ka kandidāti neatbilst Saeimas vēlēšanu likuma prasībām, vai izdarīt tehniska rakstura labojumus.

Lai pārliecinātos, ka visi sarakstā pieteiktie kandidāti atbilst Saeimas vēlēšanu likuma prasībām un uz viņiem nav attiecināmi Saeimas vēlēšanu likumā noteiktie kandidēšanas ierobežojumi, pēc sarakstu reģistrēšanas CVK saraksti tika nodoti pārbaudēm Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, Iekšlietu ministrijas Informācijas centram un Totalitārisma seku dokumentēšanas centram.

Kārtējās Saeimas vēlēšanas notiks pēc mēneša - 1. oktobrī, sestdienā, no plkst.7.00 līdz 20.00.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu