G7 valstis vēlas noteikt cenu griestus Krievijas naftai (4)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nafta. Ilustratīvs foto
Nafta. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

"Lielā septiņnieka" (G7) valstis vēlas panākt, lai Krievijas importētajai naftai un naftas produktiem tiktu noteikti cenu griesti, piektdien, 2. septembrī, informēja G7 valstu finanšu ministri.

Viņi arī aicināja visas valstis atbalstīt šos pasākumus.

"Mēs vēlamies plašu koalīciju, lai panāktu pēc iespējas lielāku iedarbīgumu," sacīts ministru paziņojumā.

Cenu griestu ievērošanu būtu iespējams panākt, sniedzot ar naftas transportu saistītos pakalpojumus tikai tad, ja nafta pārdota par cenu, kas nepārsniedz noteiktos griestus. Rietumvalstis var ietekmēt daudzu šo pakalpojumu sniegšanu, kā piemēram, kravu apdrošināšanu.

Dažas G7 amatpersonas gan ir paudušas bažas, ka cenu griestu noteikšana nebūs efektīva bez tādu lielo importētāju kā Ķīnas un Indijas līdzdalības, kas pēdējā laikā ir strauji palielinājušas Krievijas jēlnaftas iepirkumus. Vienlaikus arī izskanējis, ka Ķīna un Indija ir izrādījušas interesi iegādāties Krievijas naftu par vēl zemāku cenu atbilstoši ierobežojumam.

Ja izdotos ieviest cenu griestus Krievijas naftai, varētu samazināties cenas pasaules naftas tirgū. Turklāt saruktu Krievijas valsts budžeta ieņēmumi, no kuriem tiek finansēts iebrukums Ukrainā.

G7 valstis ir ASV, Francija, Itālija, Japāna, Kanāda, Lielbritānija un Vācija.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu