Maskavā sākusies atvadīšanās no Mihaila Gorbačova

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Maskavā, Savienību nama Kolonnu zālē, sestdien sākusies atvadīšanās no PSRS prezidenta Mihaila Gorbačova. Uz ceremoniju ieradušies tūkstošiem cilvēku, to vidū Alla Pugačova un Dmitrijs Medvedevs.

Kā vēsta Reuters, pie žogiem, kas izvietoti līdzās Savienību nama ēkai, ir izveidojusies gara rinda. Policija klātesošos laiž tālāk vairāku desmitu cilvēku grupās.

Atvadīties no Gorbačova ieradusies arī dziedātāja Alla Pugačova un Krievijas Federācijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks, bijušais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, raksta RBC. Vladimirs Putins šodien ceremonijā nepiedalīsies, viņš atvadījās no Gorbačova atsevišķi.

Lai arī ar bēru organizēšanu nodarbojas prezidenta administrācijas protokola dienests, tās nav valsts bēres. Kā pavēstīja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, Gorbačova bērēs būs "valsts bēru elementi", arī goda sardze.

Kā ceturtdien pavēstīja "Gorbačova fonda" preses dienests,

atvadas no Gorbačova Arodbiedrību namā saīsinātas no četrām stundām uz divām.

Pēc atvadu ceremonijas Gorbačovs tiks apglabātas galvaspilsētas Novodevičjes kapos līdzās sievai Raisai.

Bērēs nepiedalīsies ne Krievijas prezidents Vladimirs Putins, ne vadoši Eiropas politiķi, vienīgi Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns devies uz Maskavu atvadīties no Gorbačova.

Gorbačovs nomira otrdien 91 gada vecumā pēc ilgas smagas slimošanas.

Gorbačovs bija pēdējais Padomju Savienības Komunistiskās partijas (PSKP) Centrālkomitejas ģenerālsekretārs. Viņš stājās šajā amatā 1985.gadā un uzsāka tā saukto pārbūvi - politiskas un ekonomiskas reformas padomju sabiedrības demokratizēšanai. No 1990. līdz 1991.gadam viņš bija arī Padomju Savienības prezidents.

Gorbačovs, kurš bija Nobela Miera prēmijas laureāts un "Gorbačova fonda" dibinātājs, mūža nogalē pētīja Krievijas un pasaules vēstures problēmas.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu