Krievu propagandas TV izkrāpj datus par Mariupoles iedzīvotājiem, lai inscenētu video ar viņu glābšanu (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Alexander Ermochenko

Šajā nedēļā sākās ilgi gaidītais ukraiņu pretuzbrukums okupantu spēkiem. Un šonedēļ Rīgā uz laiku tika slēgts ukraiņu bēgļu centrs, jo, nespējot politiski par naudas lietām vienoties Rīgas mēram ar VARAM ministru, to nākas pārcelt uz citām - mazākām telpām. Tikmēr ukraiņi, kuri dzīvo un strādā Latvijā, cer, ka karš beigsies un Ukraina uzvarēs. "Nekā personīga" šonedēļ satika Ukrainā dzimušu uzņēmēju, kura mamma vēl nesen dzīvoja Mariupolē. Pēc pilsētas okupācijas viņš centies mammu no ielenktās pilsētas izglābt. Viņš atklāj, kā krievu propagandas televīzijas žurnālisti izkrāpuši datus par Mariupoles iedzīvotājiem, lai vēlāk inscenētu it kā viņu glābšanu, vēsta "Nekā personīga".

Mariupole. Dažas minūtes pēc tam, kad pilsētas Drāmas teātrim trāpīja okupantu raķetes. Šeit pagrabos no krieviem glābās simtiem vietējo iedzīvotāju.

Turpat netālu piecstāvu dzīvokļu mājā atrodas 81 gadu vecā Nineļa Lukjanenko. Te savu bērnību pavadījis viņas dēls Aleksandrs, kurš šobrīd ar ģimeni dzīvo un strādā Latvijā. Viņš rāda māju, kurā uzaudzis. Tās pagalms ir iznīcināts. No ēkas pāri palicis tikai karkass. Kopš kara pirmās dienas centies pārliecināt mammu bēgt, bet nesekmīgi.

Kad Mariupole nonāca okupantu ielenkumā, sakari pārtrūkuši. Aleksandrs ar saviem dēliem Latvijā Telegram kanālos meklējis brīvprātīgos, kuri organizējuši cilvēku glābšanu no Mariupoles. Daudzi to darījuši par maksu.

Paveicies, ka kopā ar mammu okupantu iebrukuma brīdī bijusi draudzene, kurai meita dzīvo Krievijā. Jau slēpjoties pagrabos, izdevies viņu sazvanīt. Kad Mariupole pilnībā nonākusi krievu rokās, abas kundzes no iznīcinātās pilsētas izvestas.

Aleksandrs stāsta kā mammu un viņas draugus un paziņas Mariupolē apstrādājusi Krievijas propaganda. 2014.gadā viņa atbalstījusi ukraiņus, bet šo gadu laikā tas mainījies.

Jau pēc izglābšanās Krievijas pirmajā kanālā demonstrēta šī filma. Filmēšanas grupa apstaigā Mariupoli, kur viņus visi iedzīvotāji sveic ar asarām acīs. Aleksandrs bijis pārsteigts, ka viena no filmas varonēm izrādījusies arī viņa mamma.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu