Latvijā sāk iznākt laikraksts, kas pārpublicē materiālus no Krievijā izdotā “Argumenti I fakti” (2)

Izdevēji saistību ar Krieviju noliedz
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Daudzi Latvijas krievvalodīgie dzīvo Maskavas veidotajā un uzturētajā informātīvajā telpā. Lai situāciju labotu, TV3 šonedēļ sāka jaunu projektu - ēterā redzamas ziņas krievu valodā. Bet pamanījām, ka nupat sācis iznākt arī jauns laikraksts, kas ļoti atgādina to, ko ar Maskavas domes atbalstu iespiež Krievijā. Tā izdevēji apgalvo, ka saistības ar Krievijas avīzi viņiem nekādas neesot, vēsta raidījums "Nekā personīga".

 

 

 

“Argumenti I fakti” vidoversija aktīvi informē par okupantu it kā labajiem darbiem, “atbrīvojot” Ukrainu. Izdevniecības ziņu portāla lapa internetā Latvijā ir nobloķēta. 

Ukrainas kara dēļ Krievijas laikrakstus nopirkt vairs nevar. Bet vasaras noslēgumā Rīgā sācis iznākt laikraksts “AIF Evropa”. Un tā saīsinājums ļoti atgādina Maskavas izdoto laikrakstu “Argumenti i fakti”.

Uzņēmumu reģistrs “Nekā personīga” apliecina, ka izdevējs SIA “Press Distribution center” 5.jūlijā Masu informācijas līdzekļu reģistrā saņēmis apliecinājumu par izdevuma “AIF Europa” reģistrēšanu. Esot solīts avīzi izdot Baltijas un citās Eiropas savienības valstīs.

Šis izdevējs savā adresē Mārtiņa ielā pārdaugavā reģistrējis vairākus desmitus dažādu izdevumu. Tajā skaitā VestiSevodna un arī masu informācijas līdzekli ar nosaukumu IMHOclub.lv. Portāls ar šādu pašu nosaukumu pēc Valsts drošības Dienesta ieteikuma tika slēgts. Tā un identiska nosaukuma biedrības veidotājs un par žurnālistu sevi dēvējošais Jurijs Aleksejevs aizturēts. Viņš dienesta publiskajos pārskatos minēts kā Krievijas tautiešu politikas aktīvists. Prokuratūra viņam uzrādījusi apsūdzības krimināllietā par darbībām, kas vērstas pret Latvijas valsti. 

Avīžu kioskos Rīgā atrodams jau otrais AIF EUROPA numurs. Tā galviņā lasāms apraksts par izdevējiem arī lietuviešu un igauņu valodā. Kas liecina, ka to paredzēts izplatīt arī kaimiņvalstīs. Izdevniecībā sastaptie cilvēki apgalvo, ka par avīzes izdošanu Rīgā atbildot tikai viens cilvēks, kurš neesot sastopams. Bet apgalvojumus, ka abrivetūrai AIF būtu kāda saistība ar Maskavā izdoto laikrakstu, strikti noraida.

Maskavas laikrakstam “Argumenti I fakti” tiek izdotas arī citu valstu versijas. Tajā skaitā baltkrievu. Viņu mājas lapā atrodama astroloģijas sadaļa, kur zodiaka zīmju prognozes skaidro kāda filosofijas un astroloģijas doktore Gaļina Gaiduka. Viņa ar identisku foto atrodama ar avīzē, kas nu iznāk arī Rīgā. Laikraksts Latvijā publicējis arī rakstu, ko sacerējis cilvēks ar parakstu Vjačeslavs Kostikovs Maskavā (Вячеслав Костиков Аргументы и факты). Kā liecina atrodamās ziņas par šo personu - viņš bijis ilggadīgs Maskavas domes kontrolētā izdevuma “Argumenti I fakti” darbinieks un vēl augustā publicētos rakstos viņš parakstās kā Vjačeslavs Kostikovs, stratēģiskās plānošanas centra “Argumenti i Fakti”.

Avīzē Rīgā izdots viņa raksts par to, ka aiza starp rietumiem un Krieviju paliekot aizvien lielāka. Protams, vesela lapa veltīta, lai aprakstītu Okupācijas pieminekļa demontāžu un Krievijas pareizo soli, pret Latviju par to ierosinot krimināllietu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu