Tavā mutē, iespējams, saimnieko šis tārpam līdzīgais mikroorganisms (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Philipp Weber and Silvia Bulgheresi

Tu esi ļoti īpašs. Tev ir savas individuālās domas, jūtas un pieredžu virkne. Turklāt tu esi tik silts un mitrs, ka tevi par savu mājvietu ir izvēlējušies triljoniem sīku baktēriju. Tava āda, folikuli un iekšas ir pilnas ar rosīgiem organismiem, kuri ir pārāk sīki, lai būtu sajūtami vai redzami ar neapbruņotu aci.

Nesatraucies. Tas nav nekas slikts. Tas tev ir vajadzīgs. Patiesībā bez šiem organismiem tu nemaz nebūtu tu pats. Tiesa, daži no šiem sīkajiem mikrobiem ir visai dīvaini, evolucionējot un pielāgojoties unikālajai cilvēka ķermeņa videi.

Viens no šiem mikrobiem ir baktērija, kas mīt cilvēka mutē. “Neisseriaceae” ir mikrobu ģints, kuru vidū ir arī kāpuram līdzīgs organisms, kas mīt katra otrā cilvēka mutē. Jaunais pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Communications”, liecina, ka mikrobs evolūcijas ceļā ieguvis tieši tādu formu, lai varētu ērtāk dzīvot cilvēka mutē.

Pētījums sniedz jaunu un vērtīgu informāciju par to, kāda bioloģiskā daudzveidība valda mūsu mutē, kā arī palīdzēs izstrādāt efektīvākus antibakteriālos līdzekļus, lai cīnītos ar dažādām infekcijām.

Tiesa, lai arī cilvēka mute varētu šķist visai jauka un ērta vieta, kur dzīvot, tā tomēr nav. Šūnas, kas veido mutes iekšējo virsmu, nemitīgi mainās, savukārt siekalas visu padara slidenu. Tāpēc rāpojošiem organismiem tur izdzīvot nav viegli. Par spīti tam mutē mēdz dzīvot aptuveni 700 dažādas mikroorganismu sugas, vēstīts zinātnes izdevumā “Science Alert”.

Pētnieki atzīmē, ka būs nepieciešami ģenētiski paņēmieni, lai izpētītu šo baktēriju sīkāk.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu