Vai kaķi tiešām spēj redzēt tumsā?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Melns kaķis
Melns kaķis Foto: Unsplash

Ja tu kādreiz esi dzīvojis kopā ar kaķi, tad noteikti zini, ka šie dzīvnieki naktī mēdz būt visai aktīvi. Tie melnā nakts stundā milzīgā ātrumā bizo pa istabu, lec gultā un karājas aizkaros, to visu darot nelabas aurēšanas pavadībā. Piķa melnā tumsa tiem nekādā veidā netraucē. Vai kaķiem tiešām ir dabiska spēja redzēt tumsā?

Veterinārārste Karīna Plamere izdevumam “Live Science” atklāj, ka problēma slēpjas jau pašā jautājumā.

“Tas viss nav par redzēšanu vai neredzēšanu tumsā. Redzes uztvere – to varētu saukt par “kvalitāti” - ir drīzāk spektrs, nevis "jā" vai "nē",” skaidroja Plamere.

Plamere arī skaidroja, ka cilvēka vai kaķa spēju redzēt ietekmē apkārt esošās gaismas daudzums. Tiesa, salīdzinot ar cilvēkiem, kaķi spēj labāk saredzēt objektus mazākā gaismā. Tas lielākoties ir saistīts ar to, kā attīstījušās kaķa acis.

“Kaķi spēj redzēt tumsā to acu struktūras, īpaši radzenes dēļ. Tā ļauj tiem redzēt labāk par cilvēkiem pat tad, ja apkārtējās gaismas daudzums ir ļoti mazs,” piebilda Plamere.

Pētnieki ir aplēsuši, ka kaķi tumsā vidēji redz sešas līdz astoņas reizes labāk par cilvēku.

“Redzes pielāgošanās ir tiešs rezultāts sugas mijiedarbē ar apkārtējo vidi. Kaķi ir gaļēdāji, kas nozīmē to, ka tiem jāēd gaļa, lai saglabātu veselību. Tie nespēj saražot noteiktus proteīnus, tāpēc tie jāuzņem no ārējiem avotiem. Daudzi no kaķu potenciālajiem upuriem ir aktīvi naktī vai krēslā,” stāstīja Palmere.

Par spīti tam, ka kaķi naktī ir aktīvāki cilvēki, tie nav pilnīgi nakts dzīvnieki. Drīzāk kaķi ir krēslas dzīvnieki, kas mēdz medīt saulrieta un saullēkta laikā.

Veiksmīgi orientēties tumsā kaķiem palīdz ne tikai labā redze, bet arī izcilā dzirde un citas maņas. Tiesa, dienas gaismā kaķa redze ne tuvu nepārspēj cilvēka aso redzi. Evolūcijas ziņā par katru “spēju” jāmaksā zināma cena. Kaķi par spēju redzēt tumsā samaksājuši ar vājāku spēju redzēt gaismā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu