Latvija ir ieinteresēta aktivizēt ekonomisko dialogu ar Kanādu, uzsver ĀM valsts sekretārs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs
Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs Foto: Ieva Leiniša / LETA

Latvija ir ieinteresēta aktivizēt ekonomisko dialogu ar Kanādu, īpaši augsto tehnoloģiju risinājumu izstrādē un produktu ražošanā,pirmdien uzsvēra Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andris Pelšs, tiekoties ar Kanādas vēstnieku Braienu Švarcu.

Kā aģentūru LETA informēja ĀM, pirmdien Pelšs akreditācijas vizītē pieņēma Kanādas vēstnieku, Somijas vēstnieci Anni Salorantu un Norvēģijas vēstnieci Latvijā Īni Morengu.

Tikšanās laikā ar Kanādas vēstnieku Pelšs pateicās par Kanādas neatsveramo ieguldījumu Latvijas drošībā un aizsardzībā. Sarunu partneri bija vienisprātis, ka ir būtiski turpināt īstenot NATO Madrides samita lēmumus par militārās klātbūtnes stiprināšanu NATO Austrumu flangā, kas ir izšķiroši visas Eiropas drošībai.

Vēstnieks apliecināja Kanādas vēlmi turpināt ciešo sadarbību ar Latviju drošībā un aizsardzībā, kā arī tirdzniecības un investīciju, kultūras un cilvēku apmaiņas jomā.

Tikšanās laikā ar Somijas vēstnieci Pelšs pauda gandarījumu par labajām Latvijas un Somijas attiecībām. Viņš norādīja, ka Somija ir ne tikai ģeogrāfiski tuvs kaimiņš, bet arī tuvs sabiedrotais. Latvijas un Somijas attiecību pamatā ir kopīga izpratne par reģiona attīstības virzieniem un drošības jautājumiem.

Sarunas partneri bija vienisprātis, ka Latvijai un Somijai jāturpina ciešāka un koordinētāka sadarbība drošības un aizsardzības stiprināšanā. Pelšs atzinīgi novērtēja līdzšinējo sadarbību, gan strādājot kopīgā "Patria 6x6" bruņu transportlīdzekļu ražošanas projektā, gan veidojot sadarbību starp Eiropas Izcilības centru cīņai ar hibrīdo apdraudējumu Helsinkos un NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru Rīgā. Gandarījums ir arī par iespēju iegūt Somijas kolēģu pieredzi visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas veidošanā.

Sarunas laikā ar Norvēģijas vēstnieci valsts sekretārs novērtēja Latvijas un Norvēģijas attiecības kā ciešas un daudzpusīgas, kopīgi strādājot reģionālajos un starptautiskos formātos. Amatpersonas uzsvēra, ka drošības un stabilitātes nodrošināšana ir reģiona attīstības un labklājības pamatā. Latvija novērtē Norvēģijas ieguldījumu Baltijas reģiona drošības un noturības stiprināšanā.

Pārrunājot ekonomiskās attiecības, Pelšs norādīja, ka Latvija ir ieinteresēta sadarbības paplašināšanā informāciju un tehnoloģiju, inovāciju jomā, kā arī infrastruktūras projektu īstenošanā. Latvija augstu novērtē Norvēģijas finanšu instrumenta nozīmi, veicinot ciešāku divpusējo sadarbību un atbalstot mūsu pētniecības un izglītības nozares un uzņēmējus.

Akreditācijas ceremonija pie Valsts prezidenta Egila Levita plānota 7.septembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu