Levits: Nav pieļaujama Maskavas patriarhāta ietekme uz Latvijas Pareizticīgo baznīcu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.
Latvijas Valsts prezidents Egils Levits. Foto: Ilmārs Znotiņš/Valsts prezidenta kanceleja

Uz Latvijas Pareizticīgo baznīcu kā vienu no Latvijas lielajām tradicionālajām konfesijām nav pieļaujama Maskavas patriarhāta ietekme, šodien preses konferencē pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits.

Levits skaidroja, ka viņa virzītie grozījumi Latvijas Pareizticīgās Baznīcas likumā rosināti, lai novērstu, "nogrieztu" Maskavas patriarhāta potenciālo jeb iespējamo ietekmi uz Latvijas pareizticīgo baznīcu, kas ir viena no valstī pastāvošajām lielajām tradicionālajām konfesijām.

Latvijas Pareizticīgā baznīca jau pašlaik "de facto" darbojas patstāvīgi, un Latvijas pareizticīgie ir pelnījuši, ka tā turpina būt kā patstāvīga baznīca, kura tāda bija arī pirms padomju okupācijas, akcentēja Valsts prezidents.

Atbildot uz jautājumiem, Levits norādīja, ka likumprojekts ir izstrādāts saziņā arī ar Latvijas pareizticīgo baznīcu.

Kā ziņots, Valsts prezidents Saeimā ir iesniedzis likumprojektu, lai mainītu Latvijas Pareizticīgās baznīcas statusu un tā darbotos pilnībā patstāvīgi un neatkarīgi, par to pirmdien pēc tikšanās ar parlamenta frakciju vadību paziņoja Valsts prezidents.

Pašlaik Latvijas Pareizticīgā baznīca darbojas zem Maskavas patriarhāta, kas savukārt atbalsta Krievijā valdošo režīmu un šīs valsts karadarbību pret Ukrainu. Pēc Levita vārdiem, ar viņa piedāvātajiem grozījumiem tiktu atjaunots Latvijas Pareizticīgās baznīcas vēsturiskais statuss un izslēgta Maskavas patriarha jebkāda vara pār baznīcu Latvijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu