Latvijas Pareizticīgā baznīca nekomentē Levita vēlmi par saišu saraušanu ar Maskavu (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.
Latvijas Valsts prezidents Egils Levits. Foto: Ilmārs Znotiņš/Valsts prezidenta kanceleja

Latvijas Pareizticīgā baznīca nekomentē Valsts prezidenta Egila Levita Saeimā iesniegto likumprojektu, lai mainītu baznīcas statusu un nodrošinātu tās pastāvīgo un neatkarīgo darbību.

Aģentūra LETA vairākkārtīgi mēģinājusi sakontaktēt ar Latvijas Pareizticīgo baznīcu, taču līdz šim tas nav izdevies. Arī citi mediji norādījuši, ka komentāru no baznīcas pārstāvjiem par piedāvātajām izmaiņām dabūt nevarot.

Līdz ar to, lai gan Saeima jau drīzumā plāno skatīt likumprojektu, līdz šim publiski nav izskanējusi un nav skaidra Latvijas Pareizticīgo baznīcas pozīcija un attieksme pret Levita rosinātajām pārmaiņām - saišu saraušanu ar Maskavu.

Pašlaik Latvijas Pareizticīgā baznīca darbojas zem Maskavas patriarhāta, kas savukārt atbalsta Krievijā valdošo režīmu un šīs valsts karadarbību pret Ukrainu.

Pēc Levita vārdiem, ar viņa piedāvāto likumu tiktu atjaunots Latvijas Pareizticīgās baznīcas vēsturiskais statuss un izslēgta Maskavas patriarha jebkāda vara pār baznīcu Latvijā.

Ar likumprojektu tiks atzīts, ka baznīca ir neatkarīga jeb autokefāla un nav atkarīga ne no vienas citas ārpus Latvijas esošas baznīcas varas, skaidro Levits.

"Atteikšanās no jebkāda saites ar Maskavas patriarhu ir būtisks jautājums mūsu pareizticīgajiem, visai Latvijas sabiedrībai un mūsu nacionālajai drošībai," uzsver Valsts prezidents.

Neatkarīgā, demokrātiskā un tiesiskā Latvijā pareizticīgajiem ir nepieciešama pašiem sava, patstāvīga un neatkarīga baznīca, pauž Levits. Tas jau bija panākts pirms apmēram 100 gadiem Latvijas neatkarības pirmajā periodā, atgādināja Valsts prezidents.

Levits uzsvēra, ka Latvijas Pareizticīgā baznīca un metropolīts Aleksandrs var rēķināties ar pilnu Latvijas valsts atbalstu kā likumā atzītai autokefālai baznīcai.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu