Arheologi: šī varētu būt lielākā zināmā seno romiešu peņa skulptūra

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Facebook / Historical Museum of Nueva Carteya

Seno romiešu apmetnē Spānijā nesen atrastā akmens peņa skulptūra ir 46 centimetrus gara, kļūstot par lielāko zināmo seno romiešu radīto dzimumorgāna skulptūru. Milzīgā peņa skulptūra reiz bija paredzēta, lai atvairītu neveiksmes, stāsta eksperti.

Prāvo skulptūru arheologi atrada arheoloģisko izrakumu vietā Kordovas reģionā, Spānijā. Vietējais muzejs, kas vada arheoloģiskos izrakumus, ar savu atradumu dalījās sociālajā tīklā “Facebook”.

Eksperti stāsta, ka skulptūras atrašanās vietā ap 4. gadsimtu pirms mūsu ēras esot atradusies ibēriešu apmetne, bet 206. gadā pirms mūsu ēras šo reģionu iekarojuši romieši. Pētniekiem ir aizdomas, ka iespaidīgā peņa skulptūra reiz bija daļa no romiešu torņa pamatnes.

Falls Senās Romas kultūrā bija visai nozīmīgs simbols, kas nereti tika izmantots, lai atbaidītu nelaimes vai vairotu vīrišķību. Tieši tāpēc peņa skulptūras ir atrodamas arheoloģisko izrakumu vietās visā Senās Romas teritorijā. Tomēr jaunatklātā peņa skulptūra pārsteigusi pat pieredzējušākos arheologus, kuri tik lielu vēl nebija redzējuši.

“Šī ir neparasti liela. Mēs pašlaik pētām, vai iepriekš ir atrasta kāda ar līdzīgu izmēru. Šis patiešām varētu būt visu laiku lielākais zināmais romiešu falls,” Spānijas ziņu izdevumam “El Pais” komentēja arheologs Andress Roldāns Diazs.

Tiek uzskatīts, ka falla simboli Senajā Romā bija tik populāri tāpēc, ka it kā spēja atvairīt ļauno aci. Tāpēc falli bieži rotāja ēku fasādes, īpaši virs logiem un durvīm. Peņa amuleti bieži tika izmantoti kā rotaslietas, kas potenciāli vairo vīrišķību un auglību.

Nav īsti skaidrs, cik daudz šāda veida artefaktu ir atrasts līdz šim. Lielbritānijas teritorijā vien ir atrasti 92 ģenitāliju atainojumi, vēstīts zinātnes izdevumā "Live Science".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu